- Hem /
- skribenter /
- happyfoodbypetra /
Hemmagjord glass utan glassmaskin
Hemmagjord glass utan glassmaskin
Hemmagjord glass utan glassmaskin
Receptet på Frozen Caramell Brownie Bars finner ni längst ner i inlägget!
Onsdag och mer än halva veckan har gått? Som en skenande häst!
Min dag började inte så där superbra. Så här är det; mitt schema om dagarna är som ni säkert kan ana, hysteriskt. Varje kväll skriver jag en löjligt detaljerad att-göra-lista med exakta klockslag för precis allt. Även de mest banala vardagssaker som att bada och diska. Jag får många gånger frågan kring hur jag hinner med alltsamman. Ja, struktur är A och O. Har man allt schemalagt så hinner man med så mycket mer!
Hur som helst så har Stockholm nu drabbats av snö. Något vilket är lika med undergång för lokaltrafiken. Först blev då den första bussen inställd, varpå den andra förskjuten och förskjuten. Vad innebar detta för mitt hysteriska schema? Kalabalik såklart! Med över en timmas försening stod jag hjälplös i min trappuppgång och såg hur klockan, därav också min att-göra-lista tickade på. Jag ringer till min kollega för att uppdatera kring förseningen varpå hon säger, jag ringer snart. Sagt och gjort! Bara minuten efter har de roddat om och ett till att hon kan komma och hämta mig. Alltså jisses vilken räddare i nöden!
Jag tar farväl av mina numera vänta-på-bussen-medkamrater och hoppar in i den varma bilen. Och mina vänner….
Väl framme på förskolan har de packat upp min varuleverans och gjort frukostgröt. Alltså! Jag blev på riktigt rörd utav deras insats. Inte nog med att de hämtade mig liksom. Mina älskade, älskade superkollegor! Och är man bäst som de är förtjänar man något supergott. Därför strök jag halvviktiga grejer från listan och istället lade in lite hjärtetid åt att visa min oerhörda tacksamhet. Inte enbart för deras hjälteinsats. Utan också för att ha just dem som mina kollegor! Vi är ett team! Och det känns verkligen!
Så här är resultatet; Kolabrownie glassar toppade med oreo cookies! Hysteriskt, right?! Det hoppas jag dem också tycker då de möts av denna suprise i ren kärleksandra! Receptet finner ni längst ner i inlägget!
Utöver kalabaliken som rådde har vi idag haft veckans grönsak!
Det var så att gruppen med de äldsta barnen frågade mig varför man bör äta fisk på förskolan minst en dag i veckan. Superviktiga Omega 3-fetter svarade jag. Men om man är vegetarian då? Undrade en klipsk en.
Det är inga problem alls! Likt som man kan ersätta kött med växtbaserat protein kan man ersätta fisk mot alger och sjögräs, svarade jag.
Alger och sjögräs?! Blev den uppenbara responsen som sedan lämnade ett stort frågetecken efter sig.
Därför blev det just det som fick bli veckans grönsak! Och detta i form utav sjögräschips. Något jag själv brukar äta ihjäl mig på. Likt ni kan se ovan fick varje bord två lappar med spännande och rolig fakta om just alger!
Resultatet var oerhört blandat. Det verkade som om de flesta hade vågat smaka på chipsen. Kanonkul!!!
Hos de absolut yngsta barnen hade det däremot inte gått hem. Men; och det med ett STORT men; de äldsta verkligen älskade det!
Vi har mer! Sa jag då de alla ville berätta sin förtjusning för chipsen. Och till respons fick jag överväldiga, glada uppspärrade ögon. Mer?! JA!
Så det var ju supersuccé! Då vet jag att jag vid tillfällen kan skicka med bland annat sjögräschips som utflyktssnacks då “mullarna” (som den äldsta barngruppen kallas) ska iväg på deras äventyr i skogen. SUPER.
Ingredienser
Kolakladdkaka
150 gram växtbaserat smör
2 1/2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 dl kikärtsspad
1 tsk vaniljpulver
Fyllning
1 burk kokosgrädde (ca 400 ml), kyld
200 gram växtvaserad choklad
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smör tillsammans med socker i en kastrull. Låt det koka upp tills dess att sockerkristallerna smällt och börjat bruna likt en kola.
Ställ på åt sidan och rör ner resterande ingredienser.
3. Ta två brödformar och klä i bakplåtspapper. Ett tips är att klippa ut exakta bitar och fösta med olja för finast, kosmetiska resultat.
Häll ut lika mycket smet i bådera format. Grädda sedan långt ner i ungen i cirka 10-15 minuter. Låt svalna.
4. Smält chokladen (spara ca 5 rutor åt dekoration). Vispa sedan ENBART det vita fettet i kokosburken och häll bort vattnet. Här är det viktigt att kokosgrädden är riktigt kyld. Då grädden blivit fluffig häller du över choklad i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter att vispa. Då all grädde och choklad blandats samman är du färdig.
5. Häll över kokoschokladgrädde över den ena kolakladdkakebotten. Ställ in i frysen.
Då den stelnat till sig lite lägger du på den andra och trycker lätt till.
Frys nu tills att grädden helt stelnat likt glass.
6. Skär försiktigt ut dina glassbars. Detta är lite omständigt och bökigt men med en sågande rörelse och lite tålamod gpr det som på dans!
Smält den sista chokladen och ringla över.

Hemmagjord glass utan glassmaskin
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*