- Hem /
- skribenter /
- happyfoodbypetra /
Dragon-pytt med stuvade rödbetor
Dragon-pytt med stuvade rödbetor
Dragon-pytt med stuvade rödbetor
Hej people of earth!
Dagen före dess att jag skulle fara för en veckas ledighet hade vi, i samband med en spök-vandring för barnen och för min del; ett tåg att passa tagit beslutet om att skjuta på matpanelens planering.
Det visade sig dock inte alls vara en populär lösning bland en del utav minikockarna. Så till att boka nytt tåg- för Matpanelen it was!
Då vi veckan före dess hade diskuterat vårt ekologiska fotavtryck passade tillfället ypperligt till att återuppta samt uppfriska minnet kring ämnet. Också få klart våra personliga fotavtrycks-teckningar som ska pryda Matpanelsväggen. Men först skulle det smakas för sista gången vad gällande kokboken!
(Obs stämningen före glass vrs…

…Efter glass.)
Först blev det till att få konturen utav sin fot avmålad; den som sedan skulle få representera vårt personliga, ekologiska fotavtryck. Parallellt med kreativt skapande pågick en diskussion kring vilka utav våra handlingar som bestämde vårt avtryck.



När väl våra avtryck var färdigmålade fick var och en besluta sig för någonting bra dem ville skulle finnas med i just deras avtryck som människor. På bilden längst ner ser vi hur Sofia, 5 år valde att panta och hur lillasyster Clara, 3 år skulle bli bättre på att släcka lampan.
Tillbaka till nutid; Mulledalen har erövrat ett Grön flagg-certifikat!!! Detta firades såklart med en vegansk lunch i form utav en dragon- och vitlöksdoftande pytt på Oumph, potatis och gul lök. Till serverades det stuvade rödbetor. Super approved av kidsen. Hurra, hurra!
På bilden ser vi hur Matpanelsdeltagaren Alice stoltserar med dagens klimatsmarta förskolelunch.
Ingredienser
1 påse Oumph, The strip
500 gram kokt potatis (rester, kokta från dagen innan går SUPER!)
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk dragon, finhackad (torkad som färsk)
Generöst med rapsolja samt växtbaserat smör till stekning
6 rödbetor, förkokta
150 gram vegetabiliskt smör
0.5 dl vitvinsvinäger
1 dl matlagningsgrädde, växtbaserad
1 tärning grönsaksbuljong
Gör såhär:
Gräddstuvade rödbetor
1. Tärna rödbetorna. Låt de koka upp tillsammans med alla ingredienser. Sänk sedan värmen något och låt den därefter sjuda till dess att vätskan reducerats.
Pytt
1. Finhacka gul lök. Smält en stor klick smör i rapsolja. Stek löken tills dess att den börjat bli lite transparent till färgen. Placera i en skål åt sidan.
2. Tärna Oumph och potatis. Stek tillsammans med vitlök och dragon i samma stekpanna som löken.
3. Sätt ugnen på 175 grader. Ha över pytten i en plåt med grillfolie.
Grädda i 8-10 minuter.
Dragon-pytt med stuvade rödbetor
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*