- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Vit Rioja, en doldis
Vit Rioja, en doldis

Vit Rioja, en doldis
Jag höll vinprovning härförleden med vita viner från gamla världen, och var ju tvungen att slänga in en vit Rioja. Himmelska höjder vad gott, och uppskattat! Ingen i gruppen hade provat vitt vin från regionen tidigare, så det var extra kul att ägna en stund åt detta. Det är ju de Facto så, att om man skulle göra en lista över de bästa och coolaste vita vinerna från gamla världen så skulle inte Rioja hamna på den. Det är lite trist då regionen erbjuder riktigt häftiga viner.
Vit rioja är trevlig att servera till en myriad av olika maträtter, från eleganta kokta och stekta fiskrätter till kraftigare, fylligare rätter beroende på stilen på vinet. Vit rioja görs på druvan viura som har bra, hög syra och den moderna varianten bjuder på en frisk fruktighet med ton av äpple och citrus. Förr var vinerna märkta av lång fatlagring med en nötig oxidation som resultat, men i dag är vinerna mer försiktigt framställda med renare frukt som resultat. Stilmässigt passar vintypen också perfekt till milda vitmögelostar, eller ännu hellre typiskt syrliga getostar. Är vinet fylligt och fatlagrat, servera gärna lite honung och rostat bröd till.
En vit Reserva lagras hela två år på nya ekfat och får ofta vila på sin jästfällning med omrörning då och då. Resultatet är ett kraftullt vin med massor av mogen, gul frukt, honung, citrus, vanilj och brödiga rostade toner och en robust fatstruktur som lutar sig mot fina, silkiga syror. Trots all ek och kraft är det ofta komplexa och balanserade viner.
Vinet vi provade var Cosme Palacio 1894 (nr 73295), kostar 359:- och finns i beställningssortimentet. 1894 i namnet kommer av att vineriet, som ligger i Rioja Alavesa, grundades detta årtal. Vinstockarna är 80 år gamla, druvorna skördas för hand och jäses på 500 liters franska ekfat. Vanligt är ju annars i regionen att använda amerikansk vitek, som ger vaniljtoner i vinet. I detta fallet använder detta seriösa vineri hursomhaver medium rostade franska ekfat, hälften nya, resterande 2-3 år gamla. Vinet ligger sedan på sin jästfällning i sju månader. Detta vin var gyllengult, med doft av lime, gula plommon, rostade nötter, popcorn och ceder. Ett elegant, fylligt vin med välbalanserad syra, inslag av exotisk citrus och friska mineraltoner. Vinet hade lätt passat in i alla samanhang där man kanske skulle parat maten med en smörig vit Bourgogne typ Meursault, eller Pouilly Fuissé. Smaskens!