- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Vin till grillat
Vin till grillat
Vin till grillat

Finns det något härligare än att sparka av skorna, luta sig tillbaks i trädgårds-soffan och supa in doften av nyklippt gräs och röken från den nytända grillen? Utmärkande för ett bra grillvin är att det ska förmedla samma känsla som själva tillställningen; avslappnat, anspråkslöst men jäkligt bra!
Vinet måste ofta klara av kryddighet, sälta, fett och även i vissa fall av glace och marinad, sötma, vilket kan vara lite klurigt…
Vitt vin: Bör ha lite fyllighet och rondör och i vissa fall något nedtonad syra, för att inte bråka för mycket med sötman i ev. marinad och glace. Är det mycket fett och salt i grillrätten kan syran dock vara relativt hög. Vinet får då gärna ha legat lite på jästfällningen och vara fatlagrat. Detsamma gäller om det serveras tomat eller används citron i anrättningen, då måste vinets syra kunna matcha matens…
Rosévin: Detta är ett ofta fruktigt, friskt, lätt, bra alternativ som allroundvin till sommargrill och buffé, fisk och sallader. Dock står det sig inte riktigt lika bra mot för feta rätter, eller för påtagligt kryddiga. Tänk på att behandla vinet mer som ett vitt vin än som ett rött i matchning med mat, eftersom tanninstrukturen ofta är klen, i ljusa roséviner nästintill obefintlig.
Röda viner: Bör vara fylligt för att möta det proteinrika kraftiga köttet, sötfruktigt för att möta sötman (om sådan finnes), och visserligen vill man ha tanniner till proteinet i köttet MEN då det inte funkar lika bra till fett och salt bör man vara vaksam på detta! Kryddiga grillrätter bör kombineras med lite kryddighet i vinet, och är rätten rökig, är fatlagrat vin att rekommendera.
Grilla snyggt!!!!