- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Trendspaning Mars
Trendspaning Mars
Trendspaning Mars
*section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/03/scilla.jpg*section**row**section**section*Månaden mars. Före år 153 f.Kr var detta årets första månad i den romerska kalendern. Detta eftersom man räknade vårdagjämningen den 21/22 mars som nyår.
Månaden kallades i Sverige förr för “vårmånad”. Så nog finns det hopp om vår!!
Det känns fint att börja planera för uterum, grill och sol. Här kommer lite tips och inspiration från redaktionen, som varit på trendspaning.*section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/03/pskgg.jpg*section**row*KOMPAKT KVALITET
Gasgrillen Box Grill tar minimalt med plats men är tillräckligt stor för kulinarisk kreativitet. Detta gör grillen perfekt för balkonger och mindre utomhusutrymmen. Trots sin storlek har grillen två brännare som drivs var för sig och ger möjlighet att grilla både indirekt och direkt. Box Grill har ett högt och rymligt lock och tack vare sidohandtagen är det enkelt att flytta grillen. Tillverkad i pulverlackerat stål med rostfria ben och handtag. Höjd 34 cm, bredd 60 cm, djup 40 cm.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row*
SNYGG OCH PRAKTISK BELYSNING
Schneider Electric skymningskopplare är en energieffektiv lösning till belysning i trädgården. Skymningskopplaren tänder ytterbelysningen när det börjar skymma och släcker igen så fort det ljusnar. Ljusets växlingar följs alltså automatiskt oavsett årstid. Då skymningsrelän kan få felaktiga funktioner om den är riktad mot direkt solljus är den bästa placeringen 2-2,5 meter upp på en yttervägg mot nordost, där solen lyser som minst.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section*Månaden Mars kallades i Sverige förr för “Vårmånad”*section**section**section**section**section**section**section**row*
BOKTIPSET- Chez Bettys Provence
Linus Ahlstedt och Mikael Gröndal har under hela sitt kockliv återvänt till Provence, och varje gång har de hittat nya platser, människor och menyer att inspireras av. När de så småningom fick möjlighet att öppna sin första egna krog var temat självklart: sydfranskt. Restaurangen Chez Betty blev omedelbart en prisbelönt favorit bland Stockholms matintresserade.
I Provence finns råvarorna, rätterna och kunskaperna som i generationer mutat in ett hörn i det kollektiva matmedvetandet. Men i modern tid har skildringen av det provencalska köket gått förlorad i ett förenklat färgskimmer. Den här boken återställer ordningen med recept där alla rätter lagas från grunden med rätt råvaror och tekniker. Det här är Provence från insidan rustik fransk matlagning när den är som godast.
Kockarna Linus Ahlstedt och Mikael Gröndal tipsar om sina favoritplatser och restauranger i området. Deras filosofi är lika enkel som självklar: endast det godaste är gott nog.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section*CITRONKYCKLING MED POTATISMOS*section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/03/tulpaner.jpg*section**row*MULLIGA PÅSKVINER:
Till den svenska påskmaten passar öl naturligt bra då vi är ett ölproducerande land. Men visst kan man dricka vin till påskbuffén eller middagen. DryckesListan.se har valt ut ett par lämpliga kandidater från ambitiösa, coola, trendiga regioner. Glad Påsk!
2015 Falanghina del Sannio, Nifo Sarapocchiello, artikelnummer 2169, 99:-
Italien, Kampanien , Sannio
EKOLOGISKT
Kampanien är regionen runt Neapel, Italiens tredje största stad, och innefattar den historiskt intressanta romerska staden Pompeji (utgrävd efter vesuvius vulkanutbrott 79 e.kr.). Hela landskapet som en gång i tiden var havsbotten präglas av vulkanisk aktivitet, detta gäller såväl landskapet som jordmånen, som består av vulkanisk tuff, med inslag av kalk. Detta ger vinerna kraft och fyllighet.
Ett soldränkt och smakrikt vin från Italienska Kampanien gjord på lokal druva. Druvan Falanghina är en antik sort. Traditionellt sätt har viner på denna druva serverats till skaldjur i södra Italien. På 2000-talet har falanghinaviner fått ett rejält uppsving. Detta vin visar upp friska toner av röda vinteräpplen, tropisk frukt, picklad citron, bivax, färska örter och en diskret, spännande kryddighet. Njut sval som den är eller till grillad fisk, kyckling eller lamm.
2015 Langhe Rosso Marchesi di Barolo, artikelnummer 2399, 109:-Italien, Piemonte , Langhe
Barolo och Barbaresco är kostsamma viner som också kan vara lite tjuriga som unga. Då väljer man istället ursprunget Langhe. Vi är fortfarande i Piemonte men i detta vin har man blandat både druvorna dolchetto och barbera tillsammans med nebbiolo för att åstadkomma ett fruktigare och mer tillgängligt vin.
Detta vin är en riktig charmknutte packat med smak och doft. Vinet är medelfylligt och lite kryddigt med fin komplexitet och balans. Vi erbjuds toner av skogsbär och svamp, saftiga bigarråer, pomelo, rökiga ekfat, eneträ och i avslutet lite pikat kryddnejlika. Serveras sval till påskbordets läckerheter, i synnerhet fläsk, lamm och fågel.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/03/lammstek.jpg*section**row**section**section**section**section**section*Surdeg grundrecept*section**section**section**row**section**section**section**section**section*Chicken Bar*section**section**section**row*
MINSKA MATSVINNET
Visste du att runt 60 % av alla svenskar tar med sig lunch till jobbet minst två gånger i veckan? 30 % gör det faktiskt varje dag.
Att ha egen lunch med sig är inte bara billigare, det sparar tid och maten är ofta hälsosammare jämfört med lunchmaten man hittar på stan. I Sverige slänger varje hushåll 19 kg mat per år. Om vi istället tänker klimatsmart och återanvänder våra matrester kan vi spara 3 000–6 000 kronor varje år (Enligt Livsmedelsverket).
De minsta rymmer 0,5 dl. Pris från ca 30 kr.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row*
Ljusdals Bryggeri Påsköl, artikelnummer 31557, 26,90:-(330 ml)
Brown Ale
Sverige , Gävleborgs län , Ljusdals kommun
Fyllig och robust öl perfekt till påsken tillsammans med glaserade revben, lamm, köttbullar eller Janssons Frestelse.
Rostad och karamellmaltig med en liten söt underton och balanserad beska samt karaktär av torkade fikon, melass, rostade nötter, rågbröd, apelsinskal och kardemumma.
Ljusdals Bryggeri startades på hösten 2014 då ett beslut togs på att starta ett lokalt bryggeri i Ljusdal. I augusti 2015 flyttade bryggeriet in i de nuvarande lokalerna i de gamla lokstallarna centralt i Ljusdal där bryggeriet nu bedriver sin produktion. Den första batchen av hantverksöl från Ljusdals Bryggeri lämnade bryggeriet i november 2015.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row*VIN OCH YOGA
Vin och yoga har många gemensamma nämnare. Yogan gör att sinnena skärps, vinet blir godare och det blir lättare att äta långsamt och njuta av maten. Det menar Yogamottagningen och The Winery Hotel som nu lanserar en rad olika aktiviteter som förenar yoga, vin och mat.
Vi kan nog alla hålla med om att överdrifter blir till slut tråkigt, oavsett om det handlar om renlevnad eller frosseri. En av de många gemensamma faktorerna mellan två ämnen som alltför sällan kopplas samman – vin och yoga – är att både i vinets och i yogans värld eftersträvas samma sak – balans.
Idén om att kombinera vin och yoga föddes under en resa till vingården Terreno i Toscana tillsammans med en grupp yoga- och vinintresserade personer. “Att prova vin handlar om att vara närvarande och i kontakt med sina sinnen, först då blir det lättare att sätta ord på det man känner, säger Sarah Djerf, vingårdsarbetare på The Winery Hotel”.
The Winery Hotel har en rad olika aktiviteter och resor där yogan kombineras med vin och mat. I slutet av april har man ett trevligt weekenderbjudande:
27-28 pril 2017 Yoga Wine & Dine – Weekend
“En weekend där vinets värld möter yoga för harmoni och energi. Vi yogar, njuter av gott vin och fantastisk mat. Inga förkunskaper krävs.”
Läs mer på : www.thewineryhotel.se*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*



