- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Toscana-en modern klassiker
Toscana-en modern klassiker
Toscana-en modern klassiker
*section*De böljande kullarna, svajande cypresserna, olivträden, vinrankorna och de för området så typiska pinjeträden bildar en betagande kuliss mot en klarblå himmel*section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/09/cypresser-toscana-.jpg*section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/09/vy-toscana.jpg*section**row*Jag har just avslutat en resa i det andlöst vackra området Toscana, i västra Italien. Jag fick lära mig så otroligt mycket! Jag fick prova att göra pasta för hand, att laga “ragu” vilket är Toskansk köttfärssås, och fick resa runt i hela området med fokus på Chianti Classico och Maremma.
Toscana har en lång och gedigen vintradition och här finner man även fantastiska råvaror till det italienska köket. Florens är centralorten men även bland annat Pisa är en mycket intressant stad att besöka.
De böljande kullarna, svajande cypresserna, olivträden, vinrankorna och de för området så typiska pinjeträden bildar en betagande kuliss mot en klarblå himmel. Den strålande solen ger sceneriet ett måleriskt och nästan sakralt intryck. Det är lätt att förstå att många konstnärer och poeter fått inspiration här. Många Italienska renässanskonstnärer härstammar just från Toscana som var ett centrum för kulturutvecklingen under perioden.
Regionen hyser några av italiens äldsta och anrikaste vinhus som till exempel Antinori, Frescobaldi, Zonin och Ricasoli. Det är de röda vinerna, med Chianti i spetsen, som vi är mest bekanta med. Även Brunello di Montalcino producerar viner i världsklass och är välkända för oss. Vinerna är för det mesta framställda på olika kloner av den för området så typiska druvan sangiovese men visst finns det internationella druvor också. Toscana ståtar med hela sju av Italiens DOCG-distrikt. Detta är den högsta kvalitetsklassificeringen i landet.
Toscana är som ett skafferi. Hela naturen i regionen är ett enda stort delikatessbord. Här ystas det italienska kökets flaggskepp, pecorinon. Här odlas solmogna fikon. Varje husmor har salamirecept som får våra svenska charkuterier att blekna och i Chianti gör man viner som trots att de många gånger är enkla, traditionella och okomplicerade ger eko i hela vinvärlden.
Här växer gigantiska rosmarinbuskar och mjäll zucchini. De solmogna tomaterna är de godaste jag smakat. Man tillverkar pasta och olivolja i världsklass. Man producerar helt underbart och hållbart kött från stolta biffdjur. Köttkvaliten är väldigt viktig i Italien. Djuren har ett eget klassningssystem. Enligt undersökningar innehåller köttet från rasen Chianina lägre kolesterol än annat nötkött och har fått EU skydd IGP (International Geographic Profection).
Man bryter också fortfarande sin världsberömda marmor i Toscana. I nordöst ger Apenninerna ett kargare bergslandskap. Medelhavskustens i väster har ett plattare landskap med betande biffdjur och milsvida vyer. Här ligger en nyare apellation, Maremma, som producerar moderna, bäriga och fylliga viner. Här besökte jag vackra och nydanande vingården Rocca di Montemassi. Vinrekommendationer nedan!
Toscana-en modern klassiker.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/09/rosmarin-toscana.jpg*section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/09/biffdjur-toscana.jpg*section**row*
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/09/utsikt-toscana.jpg*section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*