- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Ratafia de Champagne
Ratafia de Champagne
Ratafia de Champagne
En stor behållning från Sommelierenas dag i Göteborg var en urhärlig Ratafia de Champagne som jag smakade av “grannarna”, trevliga utställarna Caroline och Johan Paulsson på importföretaget Belle Or Vin. Jag har provat Ratafia tidigare i Champagne, med just denna var lätt den bästa jag smakat. Otroligt gott! Citron, kanderade apelsinskal, sultanrussin…..Mums!!! Jag slank över till tjejjerna som serverade smakbitar ost och knep en hårdlagrad dito som satt som en smäck till vinet! Andra härliga kombinationer till drycken är ankleverterrin, blåmögelost eller varför inte chokladfondant. Vinet är traditionellt gjort på ojäst druvmust, som man sötar, smaksätter med ex. citron eller örter och spritar upp med druvsprit till runt 18-20 %. Tror jag, haha…smal produkt. Jag vet följdaktligen inte exakt hur just denna är producerad, men bra är den!!! Godsaken har tillverkats av champagneproducenten Chauvet (ca. 40 000 flaskor om året) , grundat 1848 genom köpet av Domaine de la Croix Saint Jacques i Tours-sur- Marne. Idag drivs huset som ett litet familjeföretag. Domänen är känd för sin gamla cave, från 1798, ett måste att vandra runt i vid ett eventuellt besök. Familjen Chauvet är enligt utsago (och som de flesta vinmakare) otroligt gästvänliga och berättar med stort hjärta och värme om sina champagner. Vinerna produceras uteslutande från områdena i Bouzy, Verzenay, Verzy, Bisseuil och Ambonnay. Richard Juhlin beskriver huset Chauvets viner som ”personliga och charmiga”. Åker ni dit; glöm inte att be att få provsmaka deras Ratafia!!! 