- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Proffsigt, Provence
Proffsigt, Provence
Proffsigt, Provence
I veckan var jag på tjänsteresa till solsidan…vilken fantastisk bilresa tvärs över Svea rike, från hufvudstaden till Göteborg. Solen gassade och den vackra svenska landsbygden visade upp sin allra bästa sida med mättat gula rapsfält, betande kossor, svajande korn och glittrande vatten. Förutom arbete hann jag väl där med en fin lunch på Långedrags Värdshus, och naturligtvis beställde jag fisk. When in Rome….Till den fantastiska anrättningen ville jag i denna betagande miljö prova husets rosevin. Jag blev positivt överraskad när de hade inte bara en, utan två Provence-rose på glas. Regionen Cotes de Provence har producerat förträffliga blekrosa roseviner sedan 1950-talet då de introducerades på barerna i området. Att vinerna de senare åren fått ett uppsving beror på de höga ambitionerna i regionen, samt en ökad medvetenhet bland restauratörer och konsumenter för bra mat- rose. Vinerna är ofta strama, örtiga och mineraliga, men sin brist på färg till trots, allt annat än urvattnade. Provencekökets fisk, grönsaker och alla kalla skaldjursrätter samt allehanda örtkryddor gifter sig finfint med detta matiga vin. Inte sällan använder ambitiösa vinmakare ett visst mått av ekfat vid vinframställningen. Underbara viner, rekommenderas!
