Portugal – inte bara Port

Portugal är långt ifrån bara portvin. Nyligen var DryckesListan.se på plats i vackra Douro i norra Portugal.

Portugal – inte bara Port

*section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/04/douro-vy.jpg*section**section**section**section**row*Portugal är långt ifrån bara portvin, bacalhau och moriskt kakel.

Landet har en genuin historia, otroligt vackra vyer, rustik matkultur och en gedigen  vinmakartradition. Allt är rejält i Portugal på ett uppfriskande sätt. Man lindar inte in och krånglar till varken mat eller dryck.

Bild från DinVinGuide

För ett par veckor sedan var jag på plats i området Douro i nordöstra Portugal, längs floden med samma namn. Jag blev trollbunden. Området är andlöst vackert med terrasser av vinodlingar på de branta sluttningarna längs Douro.

Jordmånen i området är mestadels skiffer och vinrankorna får jobba för att rötterna ska tränga ner i sitt sökande efter vatten. Detta ger små druvor med koncentrerad druvjuice vilket ger mycket smak till vinet. Detta är just vad en kvalitetsproducent är ute efter. Man använder sig även av ovanligt gamla vinrankor som ger avsevärt lägre avkastning men högre kvalitet.

Lutningen som är otroligt brant bjuder stora utmaningar och allt arbete i vingårdarna sker för hand och med stor möda.

Vidare är klimatet tufft för odlingarna med heta sommrar och kalla vintrar. Här hjälper altituden till att sänka temperaturen några grader samt att bidra med svalkande vindar. Sedan har vinrankan även ett försvarssystem när det blir FÖR varmt- då stänger den ner, går på sparlåga, och fotosyntesen stannar upp ett tag.

Regionen Douro har slående bra viner som är prisvärda. På något obegripligt sätt har vi konsumenter generellt inte riktigt upptäckt torra viner från Portugal än. Eller kanske inte så obegripligt. Visst finns det några artiklar på Systembolaget, men någon mångfald är det inte.

Jag besökte en hel del producenter på resan.  Allt från stora duktiga kooperativ som Adiga Cooperativa med en produktion på 6 000 000 liter vin, till mindre aktörer. En av de senare som imponerade mycket var Bulas Wines med sina 45 hektar med vinmakerskan Joana Duarte. Bulas är ett familjeföretag med hög ambition och man gör både torra viner och portvin. Vi träffade dem under en lunch på Sao Leonardo de Galafura Restaurant med en andlöst vacker utsikt. Vi provade bland annat Bulas Reserva Tinto 2012 som var underbart till lamm, ungsbakat ris och vitlöksfrästa broccoliblad. Både vinerna och restaurangen rekommenderas varmt. Bulas 20-åriga Tawny Portvin avslutade lunchen och var nog den bästa jag provat.

Bild från DinVinGuide

En annan producent jag besökte har en listning på Systembolaget sedan 2014. Vinhuset heter Carm och är välkänt för sin höga kvalitet och ambitionsnivå. Man förfogar över hela 200 utspridda hektar på olika altitud- som högst 550 meter ö h. Skörden tar 1 1/2 månad på grund av de olika förutsättningarna och börjar på låg altitud och jobbar sig upp. Man har låga skördeuttag och strävar mer efter fräschör och elegans än kraft.

 *section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/04/carm-vineriet.jpg*section**row*Jag hade förmånen att få en tur runt vineriet av Carms egen Antonio Ribeiro. Man lagrar ofta sina röda viner på små franska ekfat som på bilden vilket ger mer struktur och rostade toner. Dock inte så mycket av vaniljtonerna som är så påtagliga vid användning av amerikansk vitek. Antonio visade även upp ståltankar med förmåga att imitera det gamla sättet att trampa druvor, för maximal extraktion av färg, tannin och smakämnen. Fantastiskt!

Bild från DinVinGuide

Jag fick också träffa Celso Madeira, 86 år gammal och Carms överhuvud. Han är en sann pionjär och var först med att göra om sluttningarna till terasserade vingårdar med hjälp av buldozers redan 1965. Han konverterade vingårdarna redan 1995 till ekologisk vinodling och experimenterar vidare idag och gör bland annat två naturviner helt utan svavel. Vinet nedan erbjuds på Systembolaget.

 

2014 Vinha da Urze Reserva, artikelnummer 6832, 99:-. EKO

Bild från DinVinGuide

 

Härligt generöst och bärigt vin som erbjuder både frisk syra och tryck i tanninerna. Vi finner skogsbär, mörka plommon, chokladpralin, svarta oliver, sötlakrits och théblad. Fin eftersmak. Njut till mörkt kött, vilt, eller långkok. Gärna grillat men undvik för mycket kryddhetta.*section**section**section**section**section**section**section**section**row*Det märks att trenden i området idag går mot mer eleganta, torra och matvänliga röda viner och vita viner som antingen är fylliga och ekfatslagrade eller lätta och fruktiga.

Man gör även en del rosévin, och mousserande vin med traditionell metod i Douro.

Något man jobbar mycket med är “field blends”. De olika druvsorterna växer sida vid sida och vinifieras tillsammans. Det ger vinmakaren mindre kontroll över vinet men även en lokal charm och lite vild stil. Druvtyperna i regionen är många men mest tongivand är kanske touriga nacional, tinta roriz och touriga franca. Dessa används även till landets kända portviner.

Det finns ytterligare ett trevligt vin från regionen på Systembolaget. Även denna producent träffade jag på resan, Vinhos Messias. De gör magiskt bra portvin och stilla vin. Jag är otroligt glad att jag fick smaka deras vintage port från 1966- min årgång. Helt underbart.*section**section**section**section**section**section**section**section**row*

2014 Quinta do Cachão Reserva, artikelnummer 2084, 119:-

Bild från DinVinGuide

 

Komplext, generöst med elegans från Vinhos Messias. Företaget grundades 1926 och drivs idag av tredje och fjärde generationen av familjen. Vinmakare är João Soares och Ana Urbano. Detta vin har en klädsam alkohol på 13,5 % och är balanserat och komplext med kännbar strävhet och saftig syra samt karaktär av köttsoppa, eneträ, björnbär, viol och mörk choklad. Njut även detta vin till mörkare kött, småvilt, eller långkok. Gärna grillat men undvik för mycket kryddhetta.

Portugal- inte bara Port!*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*