Hur lagrar man vin, och varför?

Hur förändras vinet med ålder och på vilket sätt ska det hanteras?

Hur lagrar man vin, och varför?

VAD HÄNDER MED VINET ÖVER TID?

Färgen på vinet förändras. Nypressade röda viner är blåröda i tonen och förändras med tiden mot rubinrött, tegelrött och till sist brunt. Vita viner är ofta nästan gröngula unga med förändras sedan mot mer guldgult och bärnsten för att till sist bli bruna.

Doften förändras och vinet utvecklar toner av karameliserat socker, bokna äpplen, svampskog, jordkällare, stall och så vidare.

Smaken förändas och korresponderar med doften i karaktär. Syran rundas av, strävheten slipas ner och antocyaninerna(färgen) i vinet klumpar ihop sig och faller till botten/sidan av flaskan- så kallad fällning. Vinet får en lättare munkänsla.

Detta med äldre viner är tycke och smak. Vissa vill ha sina viner unga, fruktiga och busiga. Vissa gillar istället när de rundats av och mjuknat lite efter några år. Det finns även de som älskar riktigt utvecklade viner med helt annan smakprofil. Här snackar vi trampat jordgolv, höstlöv, svamp  och övermogna äpplen.


 

Bild från DinVinGuide

 

VILKA VINER KAN LAGRAS?

Enkelt sagt ska viner i de lägre prissegmenten konsumeras nu och viner med en högra prislapp ofta både kan och vinner på att lagras.

VARFÖR? Det enklare vinet har inte mycket komplexitet eller koncentration. Ofta inte heller hög syra eller påtaglig tanninstruktur vad gäller de röda vinerna. Alla detta är sådant som gör vinet lagringsdugligt. Syra, fruktsötma och koncentration ger hållbarhet.


HUR ska viner då lagras?

Vibrationer som i till exempel en livsmedelskyl är inte bra för vinet. Bättre ligger buteljerna i en matkällare, en vinkällare eller en vinkyl-dessa är konstruerade att inte vibrera.

Värme snabbar upp oxidationen, utvecklingen, i vinet så förvara det inte för varmt. Framförallt inte i för snabbt flukturerande temperatur.  Jämn temperatur är istället av största vikt. Långsamma förändringar som i en jordkällare är däremot ok.

Ljus är en annan bov i sammanhanget, därav det skyddande färgade glaset i vinflaskorna. Förvara flaskorna mörkt!

Kontentan? Vibrationsfritt, mörkt och stilla med jämn och sval temperatur alltså!

Har man svårt att få bra förutsättningar eller plats med buteljerna hemma finns det bra externa aktörer.

Vi på DryckesListan använder oss av Magnusson Fine Wine på Grevgatan i Stockholm för lagring. Här är inte bara lagringsförhållanden perfeka. Här håller proffsen på MWF även koll på de viner kunden har i sina fack, om man vill, och uppdaterar kunden om hur vinerna utvecklas och när de bör konsumeras.

Läs mer om detta på www.magnussonfinewine.se


Nu har vi köpt in lite viner av god kvalitet och ska lagra dem. Hur gör vi?

Först och främst. Köpa inte bara EN flaska av ett kvalitetsvin och spara. Då finns ingen chans att smaka på vinet när det är ungt och få en referens.

Är man nyfiken på vinets utveckling är det kul att följa de rara dropparna hela vägen. Prova en flaska vid inköp. Vänta några år, prova en till. Och så vidare. Anteckna tillfället, dina upplevelser av vinet och kanske vad du åt till.

Man får helt enkelt lära sig först och främst vad man tycker om, och även hur de olika vinerna utvecklas och hur länge de kan lagras. Och hur länge man själv vill lagra dem så att de visar sig från sin allra soligaste sida när flaskan väl korkas upp.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section*MFW – en plats för både dig och dina flaskor!*section**section**section**section**section**section**section**row**section**section*Här erbjuds de bästa förutsättningarna för en korrekt vinlagring med en konstant temperatur om 12 grader, oavsett om du lagrar flaskor i vinfack på Grevgatan eller i obrutna lådor i Frihamnen. Varje flaska och låda förses med en unik streckkod och ID-nummer, användbar för dig och ovärderlig för marknaden som får veta vinets lagringshistorik.

Dessutom ingår full försäkring till återanskaffningsvärde.

På MFW öppnar och serverar du kostnadsfritt dina egna viner – och därmed skapas stora värden: drick dina viner med rätter från erkända Brasseri Bobonne.

Delta också på pop up-restauranger med de bästa kockarna om du vill! Fredagschampagner, BYOB-middagar, resor, lördagsluncher och andra aktiviteter står också på programmet.*section**section**section**section**section**section**row**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/04/liggande-gamla-vinflaskor.jpg*section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*