- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Himmelska viner
Himmelska viner
Himmelska viner

Här är man väldigt nära himmelen, tänker jag då min hyrbil långsamt stånkar sig upp för de branta, slingriga bergsvägarna helt utan vägstaket. Brant stupande röda klippor, olivträd, Aloe Vera kaktusar och en strålande sol och klarblå himmel leder onekligen tanken till något i det närmaste pastoralt. Bedövande vacker, storslagen, oåtkomlig och extremt karg terräng är bästa sättet att beskriva vinområdet Montsant i Katalonien, Spanien. Här är jordarna steniga, magra och mineralrika och lyckas framställa viner i absolut toppklass. Jag är på väg till vingården Vinyes Domènech, högst upp i bergen. Här växer druvan Garnacha Perluda (hairy grenache), en släkting till Grenache som är i stort sett utdöd. Druvan ger extremt lågt uttag, vinstockarna är upp till 70 år gamla och det härliga röda vinet blir elegant, med enorm fruktkoncentration.
Vinlotterna växer på små ytor kors och tvärs, på terrasser. För att ta hand om vinrankorna krävs mycket manuellt arbete, då de måste skötas om för hand. Här är vi fjärran skördemaskiner och bekämpningsmedel. Man arbetar helt organiskt och biodynamiskt. Jag frågar Juan Ignacio Domenech, som har ägt vingården sedan 2002, om det inte är svårt att arbeta på detta sätt, men då rycker han på axlarna. Det är mycket enkelt, säger han, och det blänker till av skratt i hans bruna ögon. Han slår ut med armen i en svepande rörelse mot det magnifika landskapet: Om allt är i balans, är det bara skörda frukten…!
Vineriet ligger på en klippavsats och har gigantiska glasfönster ut mot ravinen. Här kan man prova vin, och vara en del av landskapet. Anläggningen är också Bio och drivs av solceller på taket. På nedre våningen i vineriet är det mörkare med temperaturkontrollerade ståltankar av storlek mindre. Man jäser varje jordlott för sig, för att sedan blanda de viner, som inte består av bara Grenache Perluda. I ett rum bredvid ligger de små barriquerna av fransk och amerikansk ek med vin som lagras och snart ska buteljeras.
Vädret nu i januari är extremt blåsigt, med temperatur nära nollstrecket. På sommaren drar vinrankorna fördel av vinden som den höga höjden medför, samt skuggan som bergsryggarna från flera håll skänker.
Vi befinner oss endast 10 km från Medelhavet, ler herr Domenech och pekar bortom bergen. Det känns overkligt att det gnistrande Medelhavet finns där bakom de höga bergen, så nära. Vi har alltså Medelhavsklimat, fortsätter han, vilket ger mildare somrar och inte så bistra vintrar. Medelhavet skänker också fuktighet som driver hit över oss. Bergen skapar dock ett regnskydd, så nederbörden i form av regn är låg. På så sätt bibehåller vi koncentrationen i druvorna.
På egendomen växer också knotiga olivträd, körsbärsträd och vindpinade lavendelplantor. Herr Domenech beskriver hur minsta lilla insekt och fågel är av betydelse för biotopen, det lokala kretsloppet. Vi följer även månkalendern, och arbeta alltså helt biodynamiskt, berättar han.
Mörkret har börjat lägga sig och himlen har en silkeslen mättad koboltblå ton när bilen rullar ner för den branta smala vita stenstigen. Vi har provat över alla vinerna direkt från faten och smaken av den unika druvan dröjer sig förnöjsamt kvar i munnen. Jag ler brett. Vad gör det att jag har fem timmars bilresa framför mig, jag har just varit så närma himmelen, man kan komma.
2007 Furvus, Vinyes Domnèch, DO Montsant, Katalonien, Spanien
Vinet är brilliant rubinrött och medel till högintensivt, doften är rödfruktig av vinbär, plommon och mörka körsbär, med inslag av ros, mjölkchoklad, torkad frukt och salmiak. Lite animaliska toner i form av nyskuren chark. Medelfylligt+, mycket sötfruktigt men stilfullt rött vin med fin syra och torr struktur, thé och sötlakrits i långt fint avslut. Druvorna är skördade för hand, och vinet lagras ett år på franska och amerikanske små ekfat.
249:- Systembolaget (artikel nr 99096)
70% Garnacha Peluda(Hairy Grenache), 30% Merlot
2009 Bancal, Vinyes Domènech, DO Montsant, Katalonien, Spanien
Vinet är tätt och mörkt purpurfärgat med dragning åt lila. I doften finner man en enorm fruktighet tillsammans med fina lakritstoner. Mörka körsbär, moreller, blåbär, korinter och mörk choklad. Vinet är medelfylligt, komplext, kraftfullt och koncentrerat med hög syra och väl integrerade tanniner. Fin balans, och även i smaken mycket söta röda och mörka bär. Oerhört välextraherat vin som trots att det är packat med frukt bibehåller sin elegans. Plommonkompott, mörka körsbär, choklad, russin och salmiak leder till ett långt avslut. Druvorna är skördade för hand, och vinet lagras 6 månader på franska och amerikanske små ekfat.
Ca 160:- (Privatimport)
70% Garnacha Peluda, 15% Cabernet sauvignon, 15% Syrah