- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Evas matskola- en inte så traditionell kalops
Evas matskola- en inte så traditionell kalops

Evas matskola- en inte så traditionell kalops
*section*Kalops beskrevs först i Cajsa Wargs kokbok från 1755. Rättens namn kommer från engelskans “collops” som betyder skivor av kött*section**section**section**section**section**section**section**row*Husmanskost är rustik, värmande, smakrik och ofta inte dyr.
När jag gör kalops använder jag dock lite dyrare högrev från lyckliga kor nära där jag bor. Jag tycker att det är viktigt med bra kött. Det känns bättre att istället dryga ut grytan med mycket grönsaker.
Visst kan man hålla sig till klassisk kalops. Det är fantastiskt gott. Jag börjar därför med ett grundrecept för den mindre äventyrslystne. Kalops är busenkelt att göra även för den mindre erfarne och grytan klarar sig helt själv på spisen i ett par timmar.
Sedan kan man även hotta upp härligheten på olika sätt. Med risk för att Tore Wretman vänder sig i sin grav så hittar du mina stalltips på mindre traditionell kalops längre ner i artikeln.
I glaset passar det utmärkt med en mild ale men även ett glas rött vin sitter som en smäck. Längst ner tipsar jag om ett par favoriter. Smaklig spis!*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2019/03/oxktt.jpg*section**row*
Grundrecept Kalops
1 kg nötkött gärna högrev, bog går fint (1 1/2 kg med ben)
3-4 morötter, efter smak
2 normalstora gula lökar
1 msk smör
1 msk olja
2 lagerblad
12 kryddpepparkorn
2 msk vetemjöl
1 liter vatten
2 tsk salt
vitpeppar
*section**section**section**section**section**section**section**section**row*
GÖR SÅ HÄR:
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2019/03/grnsaker.jpg*section**row*
Eva’s Special:
Addera kinesisk soja efter smak, 3 dl vispgrädde, ett par burkar svamp (eller färsk svamp, fräst i smör). För ytterligare dimension hacka i lite färsk dragon och lägg till en matsked dijonsenap.
Hot Tamale:
Addera en burk eller tetra med krossade tomater, en halv tub tomatpurée samt 1 tsk chiliflakes, 1/2 tsk paprikapulver och 1/2 tsk chipotle (rökt chilipeppar). Har du röd paprika hemma är det bara att hacka i, vill man ha färska tomater i går det fint. Persilja är också mumma. Bönor är gott, nyttigt och fyller ut! Välj vilka du vill och tillsätt i slutet om de är konserverade. De behöver bara bli varma.
Italian Style:
Byt ut vattnet köttet kokar i, mot vin. Vitt eller rött, vilket du vill. Finns inte vin, använd lite vinäger och/eller pressad lime eller citron. Byt ut löken mot finhackad blekselleri. Morötterna får gärna också vara riktigt finhackade. Lägg till ett par teskedar hackad basilika, och timjan, färsk eller torkad. Riv i muskot efter smak. Vill man ha vitlök går det fint att pressa i ett par klyftor.
Mörk och Mystisk:
Tillsätt en flaska mörk ale eller porter. Tillsätt även en tesked rålakritspulver. Skär fänkål fint och byt ut lök och morötter mot denna. Låt några stjärnanis koka med i grytan. Tillsätt en matsked mörk sirap för fin brytning.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2019/03/dragon.jpg*section**row*
Vad njuter vi i glaset?
White Moose Ale
Artikelnummer 32577, 25:90, Flaska 330 ml
Sverige , Värmlands län , Karlstads kommun, Carlstad Bryggeri
Härligt mustig Värmländsk ale.
Denna välbalanserade öl har en maltig och brödig karaktär med tydlig beska, inslag av hjortronsylt, knäckebröd, persika, tallbarr och pomerans.
Njut sval till allsköns husman, lamm eller oxkött.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row*
Artikelnummer 2836
Frankrike, Rhonedalen, Gigondas
*section**section**section**section**section**section**section**section**row*
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*


