- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Cinnamonmania – galen i kanel
Cinnamonmania – galen i kanel
Cinnamonmania – galen i kanel
De flesta kryddor började man historiskt använda som medicinalväxter men de kom snart att användas även som smaksättare i dryck.
Eftersom dricksvattnet förr i tiden var allt annat än rent drack man istället mjöd, svagdricka eller vin (beroende på var i världen man befann sig, och vilken tidsålder). Det var hälsosammare med vin eller mjöd än att få i sig av det mycket förorenade vattnet.
Så tidigt i historien hade man ingen vidare koll på framställningen och alkoholdryckerna blev varken goda eller hållbara. Då kom smakrika kryddor till användning! Dels kamoflerade de dålig doft och smak, dels fick man i sig “medikamenter” på detta sätt. Alla vinner.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/12/kanel-kardemumma-enbr-nejlika.jpg*section**row*Kanel utvinns från barken på träd som tillhör familjen lagerväxter. Det finns en enorm mängd olika kanelträd men för framställning av kanel används kassiakanel (Kina) och ceylonkanel (Sri Lanka) mest. Den senare är mildare, sötare och ljusare i färgen. Det vi ser mest i Sverige är kassiakanel.
Kanel förbättrar sockeromsättningen och minskar blodsockret. Det innehåller dock kumarin som är giftigt i större mängder. Vid stort intag kan det ge huvudvärk, och vid överkonsumtion kan kumarin även ge upphov till leverskador.
En kuriositet är att många gräs- och klöverarter innehåller kumarin. Detta ger till exempel nyslaget hö den fina doften.
I röda viner finner man ibland doft av kanel. Detta kommer mestadels från ekfaten som både under acklimatiseringen och rostningen utvecklar olika doft- och smakämnen som vi senare hittar i vinet. Bland annat kumariner!
Även vissa druvor ger kryddig karaktär. Merlot, till exempel, ger ofta toner av kryddnejlika och julkryddor. Gottigottgott!
Nedan lite olika tips på goda decemberdrycker med inslag av kanel.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section*Lättaste pepparkakorna i stada!*section**section**section**row*
Falcons Julmumma, artikelnummer 11355, 18,50:-, 500 ml
Tillverkad i Sverige , Hallands län , Falkenbergs kommun
Blandar du inte din egen mumma är detta ett gott alternativ. En kryddig och mustig mörk lager med något söt smak och en kavalkad av julkryddor som pomerans, ingefära, kardemumma och kanel tillsammans med fikon och russin. Mumma!
2015 Trio Merlot Carmenère Cabernet Sauvignon , art. nummer, 6556, 79:-
Chile, Rapel
Generöst och saftigt vin med djup frukt av cassis, blåbärssylt samt mörka plommon. Härlig örtighet med både lakrits och färska örter samt fin mild kryddighet med peppar och kanel. Njut som det är eller till julens kryddiga köttbullar, älgjärpar, renstek eller allsköns korvar och salami.
2016 Ecoltura Appassimento, artikelnummer 72411, 99:-
Italien, Apulien
Kraftfullt vin med kryddig och mörkt bärig karaktär samt inslag av dadlar, kanelstång, katrinplommon och pinjenötter. Serveras till lammkorv, julskinka, hårdost, nötkött.
2015 Allesverloren Tinta Barocca, artikelnummer 12002, 135:-
Sydafrika
Fylligt vin med en del strävhet men fin balans och toner av rostat ekfat, björnbär, mörka moreller, chokladpralin, kanel och espresso. Slipa gärna ner vinets stävhet med de lite fetare rätterna som till exempel pastejer, prinskorvar, julskinka, Janssons frestelse eller engelsk cheddar.
2015 LAB Reserva, artikelnummer 74312, 79:-
Portugal
Portugis med solmogna bär och kryddig karaktär. Vinet bjuder okomplicerad och välkomnande fruktighet med mörka klarbär och slånbär samt fin kryddighet av vaniljstång och kanelchoklad. Njut till det mesta vad gäller mellanlagrad ost eller kalvkött, lammfiol, rökt hjort, tjälknöl.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/12/snflinga-i-gran.jpg*section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*