- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Champagne och Mat
Champagne och Mat
Champagne och Mat
Jag har alltid propagerat för att servera Champagne inte enbart som aperitif utan även att använda denna lyxiga dryck där den faktiskt gör sig så oerhört bra; Till Mat.
Vinets beskaffenhet och unika egenskaper gör bubblet till ett enastående val till de flesta måltider. Den naturligt höga syran, den krämiga moussen, den koncentrerade frukten, brödigheten från att ha lagrats på sin jästfällning samt eventuella mognadstoner och restsötma ….ja, listan över komponenter i detta fantastiska hantverk kan göras lång, och alla kan de matchas med liknande smaker i maten.
Idag var jag på en provning som ville illustrera just detta. Allas våran Josephine Edelskog höll en urhärlig provning med fem helt olika stilar av Champagne, matchade med fem olika rätter, anpassade helt efter Champagnens karaktär. Provningen hölls på Vinordic och var ett synnerligen trevligt arrangemang, och ett litet fint avbott mitt i den livliga mässan. Syftet var just att lyfta fram vinets många användningsområden, och främja en bredare användning av detta så underbart goda, unika, festliga och synnerligen användbara bubbel.
Först ut var Ayala Brut Nature, alltså en Champagne utan något tillsatt socker, så kallad dosage. Vinet är m a o knastertorrt och väldigt frisk med brödiga aromer(jäst-tonerna kommer fram lite extra vid noll dosage) men också toner av äppelskal, mandel, lime och gröna, nästan omogna äpplen samt en härlig, kritig mineralitet. Frisk och trevlig Champagne men med lite väl aggressiva bubblor och en påtaglig beska.
Vinet matchades till räkor, citronett, Granny Smith-äppelbitar, gurka och brödkrutonger.
Rätten gifte sig fint med både friskheten och brödigheten i Champagnen, dock kunde syran varit något högre. Allt som allt en trevlig kombo.
Nummer två blev Ayala, Bdb 2004 som var ett mycket trevligt vin med doft av smörkola, rostat bröd, vita blommor och citrus. Elegant krämig mousse, hög fin syra, stor elegans med fin mineralitet, solmogen gul frukt, citrus och makadamnötter.
Detta vin parade man ihop med råmarinerad pilgrimsmussla, zucchini, fänkål, apelsin- och tagetesvineagrette och morotsmajonäs. Vansinnigt gott, trevlig matchning, vinet tappade möjligen lite av sin fräshör av oljan och majonäsen.
Tredje Champagnen blev Bollinger Special Cuvée, ett svulstigare vin med doft av
mogna eller rentav ugnsbakade höstäpplen, bitter mörk choklad, nybakat bröd och rostad mandel. Ett mycket fylligt, dovt vin med krämiga bubblor och lång eftersmak som man ju lagrar på ekfat och är gjort på 60% Pinot Noir, 15 % Pinot Meuniere och 25% Chardonnay.
Till detta vin hade man brynt, lättrimmad torsk med parmesanostpaj och marinerade, rostade rotfrukter.
Fantastiskt, otroligt härligt med brödigheten i pajen, osten, rotfrukterna, (speciellt palsternackan och Champagnen fann varandra). Supergott!!!
Nummer fyra blev rosa bubblor i form av Bollinger Rosé, vackert laxfärgad, lite mot lökskal, med doft av smultron, rostat bröd och nougat. En torr, fin rosé med smak av blodapelsin och nougat. Man har tillsatt 8% rött vin till cuvéen på 62 % pinot Noir, 24 % Chardonnay och 14 % Pinot Meunier.
Till detta eleganta vin lagade man kalvrostbiff med ugnsbakad rödbeta och körvelkräm.
Rödbetan var ett genidrag, och även körvelkrämen lockade fram en viss otippad örtighet i vinet. En trevlig kombo.
Sista vinet var inte vilket vin som helst, här fick vi prova prestigevinet 2002 La Grand Année-
ett kralligt, pompöst, brödigt, komplext och stort vin med doft av röda höstäpplen, rostat bröd och nötter. I smaken fräsh syrlig frukt, mogna äpplen, äppelpaj, bittermandel, gula plommon, gula äpplen, ingefära, oxiderade men angenäma toner samt rostade kaffetoner och brända hasselnötter.
Till denna raket bjöds Coppa, lufttorkad fläskkarré, råstekt vit sparris och hasselnötsvinägrett.
Nötterna och sparrisen gifter sig fint, och vinet klarar galant att möta sältan i den lufttorkade fläskkarrén. Dock inte den mest lyckade kombinationen, lite väl köttigt t o m för en Grand Année….
Stort tack till fina Josephine samt även till Kajsa Ekman på Arvid Nordquist för en väl genomförd och givande provning!



