Bubbel, Brunch och Billie Holiday

Brunch är en riktig favorit. Att sitta länge en lördag eller söndag och njuta av en massa gott. Och visst funkar det med bubbel i glaset!
Bubbel, Brunch och Billie Holiday
Bild från DinVinGuide

Bubbel, Brunch och Billie Holiday

Brunchmat är lite mitt emellan breakfast och lunch, därav namnet. Och vilken fantastisk idé det är. En gammal svensk term är annars frukostmiddag. Låter bra det med!

Kanske är det mina 7 år i USA som gör att jag är lite extra förtjust i just brunch. Där är det mer regel än undantag att njuta av en extra härlig och lång frukost-lunch i alla fall en gång på helgen.

Men mest är det bara ett underbart format tycker jag. Att lägga på en fin duk. Tända ljus. Doft av nymalet och just bryggt kaffe. Att bulla upp med massor av gott på bordet i olika färger, former och texturer. Att sedan låta gästerna själv förse sig så att även jag som värdinna kan luta mig tillbaka. Plockmat när det är som bäst. Avslappnat, informellt och förhoppningsvis stoj och skratt runt bordet. Får jag dessutom njuta av Billy Holliday, Peggy Lee eller Chet Baker i bakgrunden är brunchen komplett och jag i himmelriket. Och sitter gärna kvar i både 2 och 3 timmar….

Visst kan man bulla upp med scones, french toast, minihamburgare och en massa pannkakor och sötsaker. Men för mig handlar det om mycket sköna, gröna rätter; om färskpressad juice, en fräsch smoothie (kanske enligt receptet ovan), egen granola, matig sallad och god hemlagad ekologisk äggröra. Vitaminer! En boost för både kropp och själ. Nu är våren runt hörnet och de spröda, vackra  primörerna finns snart att tillgå.

Kanske tänker man inte i första hand på bubbel till äggen eller övrig brunchmeny. Men det mesta på tallriken går att anpassa eller variera så att det passar till mousserande vin- för visst vill man lyxa till brunchen lite extra?