- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Vem hittar på namnen?
Vem hittar på namnen?

Vem hittar på namnen?
Jag är alltid intresserad av att veta varifrån maten som jag äter kommer. Varför den heter som den gör och vem som har hittat på den. Biff Stroganoff, sägs vara i från Ryssland. Det var en kock som hittade på rätten på en tävling men det var inte kocken som fick sätta namn på rätten, det var hans arbetsgivare den rike köpmannen oich greven Alexander Sergejevitj Stroganov. Lite orättvist kan jag tycka, men jag är glad ändå, för som tur var gillade greve Stroganov rätten så mycket så att den fortfarande lever kvar och nästan har blivit lite av en husmansrätt här i Sverige.
För fy för sören vad det är gott med en riktigt välgjord Stroganov, enligt tradition skall det alltid vara nötkött, svamp, citron, fransk senap och smetana i. I min gryta har jag alltid tomat i också, tror att det är ganska vanligt här i Sverige. Man kan göra grytan med både korv och kött, men om man ändå håller på så tycker jag man skall köpa en bit ekologisk ytterfilé. Låta det hela koka länge, för då får ni en gryta som Greve Stroganov på ålderns höst hade gillat. Han tappade nämligen enligt historien alla sina tänder och kunde bara äta kött i tunna strimlor som föll sönder för gaffeln, och det kan vi väl alla hålla med om att det är smarrigt!
Biff Stroganov på mitt sätt
800 g ytterfilé
15–20 champinjoner
2 stora hackade gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
3 msk dijonsenap
0,5 dl madeira/eller rödvin
2 köttbuljontärningar
lite rivet citronskal (kanske från halva citronen)
6 dl vatten
1 dl grädde
smör
salt och peppar
Till servering:
2 dl Smetana
1 dl finhackad persilja
Du behöver en stekpanna och en järngryta. Fräs kött i strimlor, hackad lök och champinjoner i bitar i omgångar i stekpannan så att de får lite yta, lägg över i grytan. Låt även tomatpurén fräsa lite i stekpannan då framträder den söta tomatsmaken bättre. Vispa ur pannan med vinet och häll ner det i din gryta. Lägg sedan ner alla övriga ingredienser i grytan och blanda runt. Ställ in grytan i ugnen på 125 grader i cirka 2-3 timmar. Titta med jämna mellanrum så att inte grytan kokar torrt, fyll då i så fall på med lite vin eller vatten. När grytan kokat färdigt smakar du av den med salt och peppar. Red eventuellt av såsen med maizena och rör ner grädden. Servera med ris, potatis eller pasta, en klick smetana och strö finhackad persilja över.
Till den här rätten skulle jag dricka ett gott rödvin med lite stram smak och fina tanniner, rökig doft och örtiga inslag som balanserar upp det gräddiga och tomatkryddiga som t ex Le Pigeoulet de Brunier SB #75126 SEK 121,00
