- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Vad skall jag äta nu då? Tankar om aktuella mattrender.
Vad skall jag äta nu då? Tankar om aktuella mattrender.
Vad skall jag äta nu då? Tankar om aktuella mattrender.
Förra året låg chiapuddingen på topp, och alla gick och mumsade på puddingar utav det nyttiga fröet. I år fick jag reda på att kycklingen har tagit över första platsen.
Det är underligt om du frågar mig, kyckling i Sverige är lite torftigt. Vi har en snabbväxande ras i vårt land. De flesta köper frysta filéer, där kycklingen efter en ganska trist slaktprocedur, i vissa fall åkt runt halva världen för att komma tillbaka till oss, som färdiga filéer i plastförpackning. Har vi tur hittar vi dock ekologiska varianter, som tillhör en lite mer långsamväxande ras. Där kan vi börja snacka, för då smakar det så att säga “fågel”!
I Frankrike däremot finns ett 30-tal olika varianter. Konsumenterna vet exakt vilken sort som fungerar bäst till vad. Det olika pippifåglarna har sina specifika områden, vissa blir till exempel goda i en gryta och andra trivs bättre om de steks hela i ugnen.
Men åter till trender och den skeptiske stjärnkocken i ingressen. Jag håller som sagt med honom. Mina trender har sett likadana ut under hela tiden jag jobbat med mat, och här kommer det som är viktigt för mig:
- Hjärtat! Om du handlar med hjärtat, och väljer sådant som är producerat med hjärta. Så tror iallafall jag att det blir bra för både din knopp, din kropp och hela vår värld.
- Hjärnan! Du måste vara en aktiv konsument som ifrågasätter saker. Varifrån kommer produkten? Hur är den producerad? Hur kan den vara så billig? Varför är den så dyr? Finns det ett bättre alternativ? Vi konsumenter har större makt än vad vi tror, men det är så viktigt att vi använder den på rätt sätt och inte bara stirrar oss blinda på priset!
- Säsongen! Tänk som en gammal husmorsa, köp sådant som är i säsong. Lägg in, sylta, safta, gör lång kok, det är alltid godare, bättre och nyttigare!
Börja till exempel med att köpa en hel, ekologisk kyckling och gör mitt recept på helstekt kyckling med dragongrädde, rostad vitlöksky samt rostade primörer. Jag lovar att både du och din kropp blir lyckligare då. Receptet hittar du som vanligt i länken här nedanför.
Smaklig spis!
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*