- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Taste of Stockholm – en resumé
Taste of Stockholm – en resumé

Taste of Stockholm – en resumé
Taste of Stockholm – en resumé
I helgen som var gick Taste of Stockholm av stapeln, det är en av världens finaste restaurangfestivaler. Där Sveriges kock- och sommelierelit deltar. Festivalen finns idag i 18 städer på fyra kontinenter. Och ja, det är verkligen världens finaste festival ett riktigt gastronomiskt fine-dining event, Stockholm kunde i år skryta med deltagare som Rene Redzepi från restaurang Noma, vinnaren av Årets Kock 2012 Klas Lindberg, och PopUp kök ifrån 2-stjärniga korgen Frantzen, 1 stjärniga krogarna, Sjömagasinet, Ekstedt och Gastrologi samt en massa andra fina matmänniskor som vi under hösten kommer att skriva mer om.
Men ingen av de andra 17 städerna kan konkurrera med Taste of Stockholms läge, vid Riddarfjärdens vatten med Stadshuset i bakgrunden. Vi hade även vädret på vår sida, facit för helgen blev helt fantastisk med strålande solsken, sensommarvärme och massor med gott att äta och dricka.
Vi njöt av den fantastiska maten, pratade med folk i branschen, tog del av nyheter och massor av tips. Det här var en unik möjlighet för foodies som oss att möta våra idoler, kollegor och vänner.
Uppsnappat
Leo Frodell (finalist Årets kock 2012 och 2013) och Martin Brag (finalist Årets Kock 2013) startar en caterinfirma ihop som heter Brag & Frodell Mat – Lycka till!
Ryktet om att kockar slänger saker i golvet när det blir förbannade är inte sant. Är det så att en ny generation kockar har gått ifrån Gordon Ramsey stilen och kör en mjukare ledarstil?
Mässans ”jag-vill-också-ha” var Electrolux lansering av Sous Vide ugn och medföljande vacmaskin. Det känns som om vi foodies nu har lättare att närma oss restaurangstandarden i våra kök. Blir det då kanske så att vi kommer att spendera ännu mer tid i våra kök?
Det surras om nyförvärvet som Sjöstedt och Räms nya krog Lilla Ego har gjort. Jimmy Eriksson som var semifinalist i Årets Kock 2013 och silvermedaljör i världsfinalen av Årets Unga Kock 2013 börjar där under hösten och vi längtar dit.
Vi träffade många av deltagarna i TV programmet Kockarnas Kamp och försökte så klart mjölka dem på vem som vann. Men de teg som muren. Christer Santsson sträckte ut händerna och med ett litet finurligt leende sa han - Jag vet ingenting om vem som vann!!!
Jonas Cramby verkar vara en ätare av rang. Han, Tove Henkel och Andreas Larsson fick äran att utse den bästa maträtten på mässan. Efter mycket smaskande kom de fram till att Adam & Albin Matstudio vann med sin Grillade majskolv med tryffel, rökt smör och chilipulver. Juryns motivering var: En enkel festivalrättsklassiker som tryfflerats till en dignande smaksensation, förenar både finess med dekadens och väcker barnet inom oss.
När vi satt i solen och åt oss igenom Klas Lindbergs fantastiska meny på Chefs Table undrade vi så klart vad han har i kikaren. Och han svarade att det kommer ett pressmeddelnade inom kort. Vad kan det vara undrar vi så klart?
Förutom att vi med stor förnöjsamhet åt Klas meny, fick vi även äta Johan Jureskogs meny på Chefs Table, och en hel del andra smårätter hos restaurangerna på området. Vår absoluta favorit var Franags grisssida den var något i hästväg, vi gillade även Jonas spritsärtssoppa med sidfläsk, 19 glas ankkebab, Indian Gardens vegetariska samosa, Sjömagasinets konfiterade äggula med löjrom samt alla Daniel Roos desserter.
Vi är fortfarande rätt mätta efter helgen, glada och faktiskt även lite solbrända, fulla av matinspiration och nya kunskaper av vin efter en magnifik vinprovning av mäster Michel Jamais. Nästa sommar är det dags igen för Taste of Stockholm missa inte det, Electrolux har nämligen kontrakt på tre år och vi längtar redan till nästa sommar.
