- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Tänker på MoonCake och äter
Tänker på MoonCake och äter

Tänker på MoonCake och äter
Undrar om det är någon mer än jag som kommer ihåg maten som serverades på restaurangen Moon Cake som låg på Luntmakargatan i Stockholm. Det var någon sorts asiatisk fusionmat, de tog det bästa ifrån alla delar av Asien. Jag har inte varit där sedan sent 90-tal men då åt jag gärna deras anka. Här har jag gjort en variant på den och den är nästan lika god.
Anettes snabba pekinganka
Börja med mandarinpannkakorna
3,75 dl kokande vatten
7,5 dl vetemjöl
några droppar sesamolja
Sikta mjölet i en skål och häll kokande vatten och olja, massera in vattnet i mjölet tills det blir en deg. Plasta in den och låt den sedan vila i en halvtimme i kylen.
Nu fortsätter vi med själva ankan.
600 gram ankbröst med skinn
ankfett
sesamolja
fisksås
peppar
Värm ankfettet i en stekpanna där du lägger ankbrösten med skinnsidan nedåt tills skinnet blir knaprigt och gyllenbrunt, vänd ankan och låt även undersidan få lite färg. Vänd den igen och ställ in hela pannan i ugnen i 180 grader i cirka 15-20 minuter beroende på hur tjockt bröstet är, det skall vara lite rosa i mitten. När den är klara tar du ut den ur ugnen, lyfter ur den och lägger den på en ren handduk så att fettet rinner av en smula.
Under tiden du väntar på din anka så skär du
3 morötter i tunna stavar
1/3 dels purjolök (det vita) i tunna stavar/skivor
1 gurka i tunna stavar
vispa i hop
0,5 dl risvinäger
med
2 msk fisksås
1 msk sesamolja
och
1-2 st finhackade röda chilifrukter
Lägg ner gurkstavarna i dressingen och låt dem dra där tills det är dags att servera.
Det sista du gör är att steka dina mandarin pannkakor. Ta ur degrullen ur kylskåpet och skär den i tunna skivor, cirka 0,5 cm, kavla dem hypertunna på en plastskärbräda och stek dem i torr panna. Det här går lättast och fortast om ni hjälps åt, en kavlar och en steker.
Lägg de färdiga pannkakorna i en handduk så att de håller värmen. Vid servering skivas ankan i tunna, tunna skivor på en mandarin pannkaka med morotsstavar, purjolök och snabbpicklad gurka på toppen lite hoisinsås (den köpte jag den här gången).
Här har ni Fredriks vintips till den här rätten.
