- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Salt tårttips inför påsken
Salt tårttips inför påsken
Salt tårttips inför påsken
–”En salt tårta?!” säger du frågande. –Jajamen! Svarar jag! Det är en riktigt god grej med botten av kavring och en mjuk lite syrlig fyllning där du blandar ner sill, gräslök och kryddor. Det är ett lite tjusigare sätt att äta matjessill på. Jag brukar ibland byta ut sillen mot varmrökt lax, och gräslöken mot dill. Det fungerar också utomförträffligt!
Görans silltårta
200 g riven kavring
75 g smält smör
2 + 1 hackad rödlök
250–300 g hackad matjessill
2 dl gräddfil
3 dl crème fraiche
nymald svartpeppar
4 blad gelatin
1 knippe finhackad gräslök
Blanda kavring och smör och tryck ut blandningen
i en form med löstagbar kant. Ställ formen kallt i
minst 1 timme.
Jaha! Då är det bara att sätta igång med resten.
Blanda lök, sill, gräddfil och crème fraiche och på
med nymald svartpeppar. Blötlägg gelatinbladen i
kallt vatten tills de är mjuka. Krama ur vattnet och
smält gelatinet på svag värme i en kastrull. Häll
ner det smälta gelatinet i sillröran och blanda om.
Ner med smeten i formen med kavring och låt hela
tårtan stå kallt i ett par timmar tills den har stelnat.
Ta bort ytterringen och dekorera med gräslök och
den sista rödlöken. Yummi!
Den här skall man ju självklart ha en en god öl till, varför inte en Sigtuna unfiltered Lager SB #1487
