- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
En klassiker och sådant jag bara måst ha.
En klassiker och sådant jag bara måst ha.

En klassiker och sådant jag bara måst ha.
Julen är full av traditioner, och jag är säker på att ni också har vissa saker som ni bara måste ha på julbordet. Jag har ganska många såna och de flesta har med dessertbordet att göra. Den här kakan t ex har min mamma alltid bakat, nu gör jag likadant. Och på samma sätt som hon gjorde, gömmer jag kakorna för mina giriga barn. Dessutom måste man vara listig om en räv, och ha lite framförhållning, för allra godast blir mandelmusslor med vispad vaniljgrädde och hjortronmylta. Året då den här bilden är tagen så hade mina små, glufsat i sig all sylt så jag fick komma på en nödlösning. Den nödlösningen blev faktiskt riktigt bra och användes samma år som dessert till nyårsafton. Och när vi ändå pratar fest, vad passar för sött gott att dricka till det här Fredrik?
Mandelmusslor med clementincurd
Först kommer receptet på curden:
(blir ungefär 800 gr)
Saften från 12 små clementiner
4 dl socker
4 vispade ägg
2 äggulor (ihop vispade med äggen)
100 gram smör i små bitar
Häll saften i en kastrull blanda ner allt utom smöret och låt det småputtra på ganska svag värme. Har du för varmt blir det en apelsinsmakande äggröra – det vill vi inte. När det blivit varmt lägger du i smörbitarna och fortsätter röra tills det blir en tjock kräm. Låt den svalna och använd som kräm i en mandelmussla eller som pålägg till en skorpa och en kopp the.
Mumsiga mandelmusslor
Mandelmusslor är sötsakernas pizza. Du gör själva musslan, sedan kan du fylla den med precis vad du själv önskar. Sockrade hjortron, lemon curd, lingongrädde, you name it.
För att göra dessa små godsaker måste man ha speciella formar, små runda eller ovala med veckad kant. Kolla i din mammas eller mormors baklådor, där brukar dom hålla till. När du ändå är där och rotar kan du leta efter en mandelkvarn också, för det är smidigt att ha när man ska baka mandelmusslor
100 g sötmandel
5 dl vetemjöl
210 g rumstempererat smör
1,5 dl strösocker
smält smör till formarna
grädde, ev till servering
sylt eller färska bär till servering
Sätt ugnen på 200°. Skålla, skala och mal mandeln (lite pyssligt, men väl värt mödan, så möda på). Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Tappa ner mandeln i en skål tillsammans med smöret och sockret. Ta fram din vän elvispen och arbeta ihop mjölet, smöret, sockret och mandeln till en smulig deg. Blanda ihop smulorna till en klump och låt den vila svalt i cirka 1 timme. Så länge kan du pensla formarna med smält smör. Rulla ut degen i längder, dela den i cirka 45 bitar och tryck ut dem i formarna. Grädda formarna i cirka 8–10 minuter, passa noga, vi vill inte att de ska bli brända, bara gyllenfärgade. Stjälp försiktigt upp kakorna medan de ännu är varma. Servera mandelmusslorna som de är eller fyll dem med grädde och sylt eller färska bär.
