- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Rosévin och mat som passar till – 2
Rosévin och mat som passar till – 2

Rosévin och mat som passar till – 2
Det här är en av mina favoritsallader, som jag kan få ett galet sug efter. Jag gillar mixen av syrligt, salt o sött. Jag gör den när jag fått lite färskpotatis över från gårdagens middag och när jag hittar tonfisk som är OK enligt MSC. Det här är också en rätt som passar finfint till vårens roséviner så prova nu när vi på redaktionen gjort urvalet till er.
Sallad Nicoise på mitt sätt:
3 kokta potatisar per person
En skvätt vitt
en ännu mindre skvätt balsamvinäger
Salt o peppar att smaka av med
olja och smör
Skär de kalla potatisarna i halvor, häll olja o smör i het stekpanna o när smöret slutat fräsa lägger du i potatisarna, låt dem få lite yta och häll sedan på vinskvätten o vinägern, låt det dunsta i värmen. Stäng v plattan o ställ åt sidan ett slag.
Koka ett lagom kokt ägg per person.
Sotstek en lagom stor bit MSC märkt färsk tonfisk, för en person räcker en kotlett om du inte är en väldigt hungrig person.
Om du inte hittar det så ta den bästa MSC märkta burk-tonfisken du hittar
Nu till grönsakerna, i min sallad vill jag ha lite hackad rödlök, ett knippe gröna bönor, några fräscha salladsblad och fina tomatklyftor
Dressing till 1 person
1 msk svart olivtapenade
2 msk vitvinsvinäger
några nypor provensalska kryddor
1/2 pressad vitlök
2 msk olivolja
Rör ihop alla ingredienser, smaka av m salt, saktpeppar och en liten nypa socker.
Sisådär nu lägger vi ihop allt, börja med sallad, tomat, ägghalvor och de ljumma potatishalvorna, lägg på tonfisken i skivor, ringla över dressingen och garnera gärna med festkapri. , hackad rödlök och finhackad gräslök.
Fredrik!? Har du något smaskigt vintips till det här?
Fredag igen och de flesta njuter väl av värmen och semester, då har Anette skapat en härlig sallad Nicoise.
Jag bara älskar den härliga tonfisksalladen med sina goda oliver som man hittar i just Nice.
Vad dricker vi då till denna, man kan absolut med fördel avnjuta en härlig riesling och även en Pinot från Bourgogne. Men eftersom vi gjort ett sådant fint urval utav roséviner så tycker jag att ni skall välja och vraka däribland. Vill ni ha ett specifikt val så var det här en av redaktions favoritvarianter och var alldeles speciellt matvänlig 2012 Château de Salle Coeur du Grain Rosé # 79166 som kostar 255 kronor på BS.
Smaklig spis!