- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Rosévin och mat som passar till – 1
Rosévin och mat som passar till – 1

Rosévin och mat som passar till – 1
Vår redaktion tar vårtecknen på allvar och har redan med full kraft startat det grannlaga slitet att testa de rosévin som finns på marknaden. Det kan ni läsa mer om här hos Anders Levander. Mitt ansvarsområde i det detta viktiga arbete är att framställa några rätter som sitter som en smäck till vinerna. Eftersom jag är en foodie i grunden så testar ju jag inte bara viner utan fick nöjet att testa en utomförträffligt god lax härom veckan också. Den heter Arctic Salmon och är en lax som produceras på Island, där jobbar man hårt på att göra laxodlingen hållbar miljömässigt och med så lite avtryck på naturen som möjligt. Man använder förnybar energi. Man använder ingen antibiotika och inga kemikalier. Man planterar ut smolten vid en högre vikt än hos andra laxodlare, vilket innebär att tiden som odlingen påverkar omkringliggande miljö blir kortare. Dessutom växelbrukar man de fjordar man använder, så att fjorden får vila vartannant år. Runt odlingarna på Island lever inte lax naturligt så påverkan på vildlax där är obefintlig. Vattnet är kallt året om, så det här är med andra ord en riktigt glad lax som har en mjuk men fast konsistens, en len och nötig eftersmak. Av denna goda lax kan man utan vidare göra den här goda rätten, allt som krävs är – förutom lax då – en tallrik som går att värma i ugnen.
Snabbt, enkelt och riktigt djävla gott! Är det inte så det skall vara på en fredagkväll. Det tycker i allafall jag och provade att göra en tallrikslagad lax som jag fick tips om via Twitter. Jag gjorde så klart om den så att den blev som jag ville ha den. Till lax vill jag ha en mix av sötma, syra, sälta och hetta.
Tallrikslagad lax på mitt sätt – 1 portion
Du behöver en tallrik eller en keramikform som tål att stå i het ugn.
4-6 tunna skivor färsk lax. (den bör ha varit fryst innan du serverar den eftersom du kommer att äta den “raw like sushi”)
Sätt ugnen på 225 grader och ställ sedan in tallriken. Låt den stå där medan du skär din lax i tunna skivor och förbereder dressing och grönsaker.
När tallriken är ultrahet – tog ungefär 15 minuter i min ugn – så tar du ut den, och lägger laxskivorna på den heta tallriken och häller sedan över dressingen. Låt det hela pysa en liten stund och strö över granatäppelkärnorna, servera sedan med ruccola och avokado.
Dressing
saften från 1/2 citron
2 msk vitvinsvinäger
4 msk god olja (jag använde en gudomlig olivolja med limesmak)
0,5 – 1 röd chili finhackad
en näve finhackad gräslök
salt
peppar från kvarnen
ev en nypa socker
Vispa ihop vinäger och citronsaft, rör ned oljan och krydda sedan med chili, salt, peppar och eventuellt en liten nypa socker.
Till servering:
en näve ruccola
några sockerärtor
1/2 avokado i bitar
kärnorna fr ett halvt granatäpple
Blanda ihop ruccola och avokado och banka ur kärnorna ur granatäpplet.
Och till denna anrättning kan man med fördel dricka 2013 Berne Grande Recolte # 75286 som kostar 99 kronor på BS.
“Grande Recolte var det vin som stod mest ut inom kategorin under 100 kronor. Det var inte bara den stylade fyrkantiga flaskan som gav uppmärksamhet utan även själva vinet i buteljen. Grande Recolte är typisk sydfransk i både smak och doft. Provence milda örtiga dofter strömmar ur glaset och gör alla glada – vi längtar till sommaren. Färgen är läckert laxrosa med vackra klara reflektioner. Grande Recolte har en fint avvägd syra som gör det lämpligt för såväl matbordet som till välkomstdrinken. Vinet är balanserat och har hög syra vilket tilltalade oss. Avslutet är relativt långt och torrt för att vara ett rosévin för sommaren. Efterhand när glaset stått och värmts upp lite grand förnimmer vi en liten pepprighet med apelsinskals beska och rödblond grapefrukt. Vi blir än mer övertygade om dess lämplighet till matbordets utsvävningar i sommar.” (Citat Anders Levander)
