- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Röd risotto och lax med täcke.
Röd risotto och lax med täcke.

Röd risotto och lax med täcke.
När man är så vansinnigt hungrig att magen skriker, när matdoften sipprar in i näsborrarna och lockar. När man nästan kan känns smaken på det där goda som ligger på tallriken. Då är det inte så lätt med matfotografi. Det är det inte heller när familjen har tappat tålamodet och börjat hugga in på det allra snyggaste “lägget” och de struntar högaktningsfullt i att jag skriker – “VÄNTA!!!! ni får inte äta ännu, jag har inte fotat den där tallriken”.
Så var det här, så dessvärre får ni kära läsar hålla tillgodo med en medioker bild på en riktigt god rätt. Jag kallar den rätten kallar jag Mickes parmesantäckta lax, för jag fick den för första gången hos min svåger Micke. Jag tror att det finns många som har sin egen variant på den här rätten och här får ni min. För sedan jag åt den första gången har vi lagat den många gånger hemma hos mig. Den är lätt att göra till många, den är god och lite tjusig också tycker jag med det röda och rosa som gärna får kompletteras med något riktigt grönt. Och så såklart något gott att dricka till, eller vad säger du Fredrik?
Mickes parmessantäckta lax med rödbetsrisotto
mat till 4 normalhungriga
600 gram laxfile (det räcker till
2 dl fint riven parmessanost
2 dl creme fraiche
2 krm cayennepeppar
2 krm paprikapulver
salt och peppar
Rödbetsrisotto
2 st skalade och finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad gul lök
300 gram färska skalade och rivna rödbetor
3 dl avorioris
0,5 dl vermoth eller torrt vitt vin
7 dl grönsaksbuljong
1 dl riven parmesanost
smör
salt och peppar
Lägg din lax i en ugnsfast form. Blanda ihop de övriga ingredienserna och bred täcket över fisken. Ställ in i ugnen 200 grader i ca 20-30 minuter (tiden beror lite på hur tjock din fisk är)
Nu till risotton: Skala och riv rödbetorna (om du vill vara snygg om händerna, så sätt på dig ett par plasthandskar, rödbetorna färgar) och finhacka lök och vitlök. Smält smöret i pannan och lägg i lök, vitlök och rödbetor tills de har mjuknat men inte fått färg. Lägg i en liten klick smör till och låt det smälta, nu i med riset och låt det bli blankt utav smöret. När allt ris är blankt och rött så häller du på vermothen, låt den ånga ur helt så att alkoholen försvinner, sänk värmen till ganska låg, det skall bara småputtra. Häll på lite buljong i taget och rör lite granna hela tiden. När buljongen är slut bör riset vara spänstigt men utan kärna, drag pannan åt sidan, och precis innan servering, lägger du i en liten knopp smör och blandar ner parmesanosten. Fisken och riset tar ungefär 20-30 minuter beroende på ugn/spis och blir klara ungefär samtidigt. Servera med något spänstigt och grönt till varför inte sockerärtor, eller gröna bönor.
