- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Pytt i panna på koreanska, är så himla gott och geggigt.
Pytt i panna på koreanska, är så himla gott och geggigt.

Pytt i panna på koreanska, är så himla gott och geggigt.
Jag är väldigt förtjust i mat som går lätt att gegga ihop. Att t ex mosa potatisen med såsen, att ha extra ost på pastan och att äggulan är lös och lagom rinnig så att den lätt går att röra ihop som en dressing på maten undertill.
Bi bim bap är inte bara jättegott utan är dessutom ganska roligt att säga. Försök själv BI BIM BAP, och så en gång till… Tänk var alla barn skall bli glada när de får BI BIM BAP som faktiskt betyder ungefär röra ihop med ris. I vanliga fall gör jag den här rätten med kyckling men på bilden är den gjord med fläskfilé på Rapsgris från Scan och istället för böngroddar använde jag sockerärtor. “Man tager vad man haver”
För det är nästan lite den känslan på den här smaskiga rätten från Korea. Det är inte svårt utan bara lite pyssligt. Prova nu i Påsk och Impa sönder någon, det är milda smaker så även de lite skeptiska typerna kan gilla det här. De som vill ha lite fart på sin mat öser på extra het chilisås. Mums!
Riset
5 dl japanskt ris (sushiris)
1 dl risvinäger
½ dl socker
1 tsk salt
Kycklingen eller fläskfilén
450 g kycklingfilé
1 msk honung
½ dl japansk soja
3 klyftor vitlök
Koreansk gurka
1 gurka, tunt skivad med osthyvel
1 ½ tsk salt
2 msk risvinäger
1 msk socker
1 mild röd chili
Marinerade groddar
250 g färska böngroddar
1 tsk sesamolja
1 msk japansk soja
Samt till servering
3 rivna morötter
1 ask solrosskott
stark chilipasta (eller chilisås med vitlök)
Äggen
4 ägg
lite olja
sesamfrön
Börja med att plocka fram en massa skålar och sätt sen igång med riset. Koka det på vanligt sätt och blanda det sen i en skål med risvinäger, socker och salt. Medan riset kokar, marinerar du kycklingen! Blanda honung, soja och hackade vitlöksklyftor i en annan skål och låt kycklingen dra däri.
Bra. Nu kan du göra allt annat. Först gurkan. Häll mycket salt på gurkan, rör om och låt stå i en tredje skål. Efter 15 minuter kan du hälla av vattnet som blivit över och klämma ur det sista ur gurkan. Sedan är det bara att hälla ner de andra gurkingredienserna och låta den marinera.
Nu till groddarna. Lägg dem i en fjärde skål, häll kokande vatten över dem och låt dem ligga i vattnet knappt en halv minut. Häll snabbt av vattnet och blanda groddarna med sesamolja och soja.
Riv morötterna och plocka fram solrosskotten och chilisåsen. När alla grönsaker är marinerade och alla rättens ingredienser är framplockade kan du steka kycklingen.
Sist av allt: Stek äggen lätt på bara ena sidan i lite olja, med hel äggula. Strö över sesamfrön när ägget stekt klart.
Lägg nu ALLT i varsin ätskål, lite chilisås on the top och rör om av bara fanken! ÄT!