- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Pizza på franska!
Pizza på franska!
Pizza på franska!
Johodå! det görs pizza i Frankrike också, då kallas den Tarte Flambé eller Pizzaladier. Vad som är skillnaden vet jag inte, men jag vet att det är sabla gott. Den här varianten som jag och maken smaskade på häromkvällen är lätt som en platt att göra och smakar himmelskt. Jag har ibland gjort den, skurit den i småbitar och serverat den till en GT som fördrinks snacks, det är galet gott och rekommenderas!
Det skulle ni kunna testa på nästa kräftskiva, en GT och lite lökpizza, sitter som en smäck innan kräftorna. Börja med att fixa pizzadeg, antingen springer du till affären och handlar bästa möjliga eller så gör du egen, recept hittar du HÄR!
Pizzaladier
Pizzadeg (se ovan)
2 msk vatten
2 msk vitvinsvinäger
600 g gul lök, skuren i ringar
3 vitlöksklyftor, finhackade
en halv kruka timjan
2 lagerblad
en nypa socker
16 ansjovisfiléer
20 svarta oliver, utan kärnor
olivolja
svartpeppar
Brassa upp ugnen enligt instruktionerna för pizzadegen, smält smör och olivolja i en stekpanna. Låt både den gula och vita löken bli mjuk och ljusbrun men absolut inte bränd i smöret. Häll sedan över vatten och vinäger. Avsluta det hela med att kasta ner timjan och lagerblad. Smaka av med salt, peppar och socker. Låt löken bli mjuk och se till så att vätskan helt kokar bort. Smaka av igen och fyll på med de kryddor som behövs. Ta bort lagerbladen och ställ sedan det hela åt sidan. Kavla ut pizzadegen, bred ut lökblandningen, lägg ansjovisfiléerna i ett snyggt mönster och strö över oliverna. Ringla över en god olivolja och sedan in med allt i ugnen ca 20 minuter tills degen är gyllene.
Vad dricker man till denna anrättning Fredrik Schelin?
Varje gång som jag besöker Alsace så måste jag besöka en bra lokal pizzakrog, men som vanligt har man förfinat det där med maten i frankrike.
Här har man en pizza variant som heter Tarte flambé, och här gör man en pizzadeg som är lite mer som tunnbröd väldigt fin med rena smaker på.
På ett favoritställe i Kaysersberg så kan man köpa en femrätters avsmakningsmeny på just denna typ av pizza.
Magiskt gott är det, och såklart dricker man lokala viner till vilket passar utmärkt.
Kaysersberg är även hemort till de magiska vinerna från Domaine Weinbach, pizzastället heter Flamme & co och är en del av det lokala spa-hotellet som även har en magisk bakficka där sparrisen är otrolig samt en stjärnkrog som inte går av för hackor.
Hotellet heter Le Chambard och all info hittar du här.
Denna vecka har jag valt en Pinot Gris då jag anser att sötman i vinet matchar sötman i löken och så är det ju så gott.
Pierre Sparr Pinot Gris Réserve
SB# 2190, Pris 129:-
Härligt balanserat vin med fruktiga inslag, här hittar jag toner av tropiska gula frukter, mogen mandarin, vita florala inslag samt honung i avslutet.

