- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Pimpa lax på picknick!
Pimpa lax på picknick!

Pimpa lax på picknick!
Gravad lax är nog något av det somrigaste som jag vet. Trots att vi äter den både till jul och påsk så tycker jag att det är sommar på riktigt. En annan sak som är utomordentligt somrigt är picknick. Jag pratade ju om några tips häromdagen på radion. Något som jag fått för mig inte är speciellt vanligt på en picknick är just gravad lax. Det är lite synd för den är bra, mättande och god. Du kan till exempel göra en lättmumsad bagel med just gravad lax, färskost och rödlök eller stoppa ner laxen i en sallad, med pestodressing och pasta. Och om man vill ha en lite mer arbetad picknick så kan man faktiskt ta med sig lite färskpotatis, silverbestick och en porslinstallrik i en stilig korg. Glöm då för all del inte glasen och vinet!
Men vare sig du gravar själv eller köper en färdig bit i affären så finns det ett ultralätt sätt att göra den om möjligt ännu godare. Det är lätt som en plätt och tar inte alls speciellt lång tid.
Anettes pimpade gravlax (för två personer)
8-10 tunna skivor lax
Sallad
två nävar ruccola
1/2 rödlök i ultratunna skivor
1/4 gurka (skalad och skuren i bitar)
3-5 kokta färskpotatisar
3 msk festkapris
Servera med: 2 stycken citron klyftor
dressing
rivet skal från en halv citron
1 tsk dijonsenap
2 msk finhackad dill
0,5 dl sherryvinäger (går bra i värsta fall med vanlig vit)
1 dl olja (ta en olivolja som har lite grön ton i sig)
salt och peppar
Skaka ihop alla ingredienser till dressingen. Lägg upp laxen fint på tallrikarna, blanda sedan alla andra ingredienser i en skål, häll över dressingen och dressa med händerna så att alla salladsingredienserna får dressing på sig. Dela upp salladen på de två tallrikarna, servera med svartpeppar från kvarnen och en citronklyfta. Och ni som vill ha tips på picknickviner kikar så klart hos Sofia Ander som har koll på det!
Ät, njut och må bra!
