- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Påsk, lamm, ägg och förhoppningsvis sol
Påsk, lamm, ägg och förhoppningsvis sol

Påsk, lamm, ägg och förhoppningsvis sol
För mig är påsken ett skönt andningshål, en ledig långhelg precis innan våren drar igång på riktigt. Ja, ni vet så där hysteriskt med avslutningar, uppvaktningar, födelsedagar, picnickar, grillmiddagar och fester. Det är liksom påsk och sedan står man och flåsar med håret på ända i början av juni och undrar vad som hände. Och var tiden tog vägen. Därför vill jag göra långsam mat, stå i köket och fnula med goda grejor, och sedan sitta länge vid middagsbordet över ett glas gott vin som passar utomförträffligt till maten. Om du känner likadant så är det bara att kika här på mina lammtips och sedan klicka dig vidare till Sofia som har de allra bästa tipsen på lammvin!
1) Lammkotlett med Rattatouille och parmesansmör
2) Klassisk vitlöksspäckade lammstek
2,25) mumsigt tillbehör till ovannämnda stek…
2,5) …och det receptet är så långt så det fortsätter här!
3) Lammracks med pesto och rödlöksmarmelad:
(på bilden är det racks men det går lika bra med filé) (receptet kommer från vår bok Fredagsmys)
En smarrig rätt, som fungerar att göra både med racks och med filé. Det enda du skall tänka på är att börja med potatisen.
Potatisgratäng
1 msk smör till formen
1–2 pressade vitlöksklyftor
8 stora skalade fasta potatisar i tunna skivor
salt
2 dl mjölk
2 dl grädde
½ purjolök i skivor
peppar
1 dl riven lagrad ost
Börja med ugnen på 200°. Smöra en ugnsfast form och riv vitlöken i botten. Häll potatisen i en kastrull och låt den sjuda i 20 minuter tillsammans med salt, mjölk och grädde. När du känner att potatisen är lagom mjuk så häller du upp den i ugnsformen och varvar purjolöken med potatisen. Smaka av med salt och peppar och blanda så att alla lager är kryddade. Strö över osten och gratinera i ca 20 minuter eller tills ytan har vacker färg och konsistensen är fast och krämig.
Rödlöksmarmelad
3–4 msk olja
nymalen svartpeppar
1 tsk timjan
5–8 rödlökar i ringar (ca 800 g)
2 msk socker
2 msk balsamvinäger
2 dl rödvin
salt och peppar
Värm upp olja, peppar och timjan tillsammans. Blanda ner löken och låt den mjuk och genomskinlig. Rör om då och då och låt det hela småputtra på svag och fin värme, mer som maj än augusti om du förstår. Tillsätt socker, balsamvinäger och vin och så får det sjuda i ca 20 minuter utan lock. Salta och peppra och låt svalna.
Lammfilé
600 g lammfilé
olivolja och en klick smör
4 vitlöksklyftor tunt skivade
2 tsk timjan
salt och peppar
½ dl vatten
1 dl grön pesto (till servering)
Fortsätt att ha ugnen på 200 grader°. Tag fram filén ur kylen så att den hinner bli rumstempererad innan den åker ner i pannan. Sätt din stekpanna på spisen och höj till högsta värmen, i med olja och smör och så fort smöret tystnat så slänger du ned den tunt skivade vitlöken men snabbt så den inte bränns då blir den bitter. Lägg sedan i filén som skall bli snyggt gyllenbrun på alla sidor. Strö över timjan, salta och peppra under tiden du vänder filén. När filén är brynt på alla håll och kanter så tar du upp den från stekpannan, häller ½ dl vatten i pannan och vispa ur ordentligt och låt stormkoka i någon minut. Häll sedan skyn i ett ugnsfast fat, lägg filén däri och låt den gå i ugnen i ca 5-10 minuter. Jag gillar riktigt rosa kött och tar ut godingen efter 5 minuter. Känn och kika så att du får ditt kött som du vill ha det.Ta upp köttet, skär det i fina skivor och lägg upp dem på tallriken eller ett snyggt uppläggningsfat. Drippla peston och sky över det hela. Servera med rödlöksmarmelad och potatisgratäng.
Glad påsk!


