- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Mer Saffran åt folket! Julen är på väg.
Mer Saffran åt folket! Julen är på väg.

Mer Saffran åt folket! Julen är på väg.
Tiden går fort när man har roligt. Nu är det snart första advent och jag tänkte att jag skall ha en receptbonanza här på DinVinguide. Saffran i det mesta, mycket bakverk. Men även andra klassiska julkryddor som kanel, kryddpeppar och nejlikor och mina favoritrecept på köttbullar, sill och revbenspjäll.
Häng med! Vi börjar så klart med saffransbullar, men på ett lite annorlunda sätt. Mina saffranssemlor är en uppfinning som jag publicerade första gången i Amelia omkring 2008. Så ni kanske har sett dem förut, men en god sak får upprepas. Jag har alltid älskat semlor och julen, så det här tyckte jag var ett glimrande sätt att få i hop mina två kärlekar.
Anettes saffrans semlor
Det här receptet är ganska stort så antingen delar du upp den och gör några semlor och några helt vanliga Saffranskrokar av samma deg. Semlorna är helt underbara, med extra allt, mjukt saftigt bröd och den apelsindoftande mandelmassan. Mmmm.
Degen:
4 pkt saffran (2 gr)
2 kork Cointreau
(eller annan apelsinlikör)
300 g smör rumsvarmt
1 liter fingervarm mjölk
2 pkt jäst för söta degar (100 g)
4 dl strösocker
2 ägg (rumsvarma)
2 tsk salt
Ca 4 liter vetemjöl
Fyllning:
200 g mandelmassa
Rivet skal och saft av en apelsin
50 g rostade mandelspån
Några matskedar kanderade apelsinskal
2 dl ovispad grädde
Lite brödgröp
Till servering:
Vispad grädde
Florsocker
Gör så här: Smula jästen i en stor bunke och häll nästan allt socker över den, låt detta stå och lösa upp sig ett tag. Under tiden stöter du saffranet i en mortel med 1 msk av sockret. Nu kan du blanda ut saffranet med spriten och så ställer du det åt sidan. Ljumma mjölken, låt den bli fingervarmt. Häll vätskan över jästen. Nu kan du blanda ner äggen, det rumsvarma smöret, saltet och mjölet. Arbeta ihop tills du har en fin och smidig deg. Låt den jäsa i minst 40 minuter under en plastpåse (det är bättre än en handduk, för då torkar inte ytan på degen) eller tills den växt till dubbel storlek.
Rulla små bollar av degen, ställ dem på en smörad plåt och låt dem jäsa under plast i 30 minuter. Pensla med vispat ägg och grädda mitt i ugnen i 175 grader i 10 minuter, eller tills de är genomgräddade och har en fin gyllengul färg.
Låt bullarna svalna helt och skär sedan av ett lock på varje bulle. Gröp ur ett litet hål i varje bulle och blanda ihop fyllningen. Som sedan ska bo i det lilla hålet. Spritsa grädde över fyllningen och lägg på locket. Sikta över florsocker och ät. Det går även att frysa bullarna och spara dem till senare… om man vill!
Smaklig spis!
