- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Lilla, lätta menyn till nyår – nr 3 lax, torsk och choklad
Lilla, lätta menyn till nyår – nr 3 lax, torsk och choklad

Lilla, lätta menyn till nyår – nr 3 lax, torsk och choklad
På nyår vill jag helst göra något som är snabbt, enkelt och väldigt gott. Som går att förbereda för jag vill inte stå och slava framför spisen, lukta stekos och vara fuktig i pannan 5 minuter innan gästerna kommer. Jag vill heller inte fara fram och tillbaka mellan kök och matbord, så därför har jag plockat ihop en ypperlig meny till de som känner som jag. Det mesta går att förbereda och är bara att lägga upp på fat eller tallrik någon sekund innan det skall slukas.
Till min förrätslax vill jag ha en mix av sötma, syra, sälta och hetta. Tänk bara på att köpa lax som är snäll mot naturen. De här receptet är för fyra personer, så om du skall bjuda flera så får du addera och multiplicera.
Förrätt – Tallrikslagad lax på mitt sätt för två personer
Du behöver en tallrik eller en keramikform som tål att stå i het ugn.
8-12 tunna skivor färsk lax. (Antingen Froya, Salma eller så bör den ha varit fryst innan du serverar den eftersom du kommer att äta den ”raw like sushi”)
Sätt ugnen på 225 grader och ställ sedan in tallriken. Låt den stå där medan du skär din lax i tunna skivor och förbereder dressing och grönsaker.
När tallriken är ultrahet – tog ungefär 15 minuter i min ugn – så tar du ut formen och lägger laxskivorna på den heta tallriken och häller sedan över dressingen. Låt det hela pysa en liten stund och strö över granatäppelkärnorna, servera sedan med ruccola och avokado.
Dressing
saften från 1 citron
4 msk vitvinsvinäger
8 msk god olja (jag använde en gudomlig olivolja med limesmak)
1 – 2 röd chili finhackad (beroende på hur stark du vill ha din rätt)
en näve finhackad gräslök
salt
peppar från kvarnen
ev en nypa socker
Vispa ihop vinäger och citronsaft, rör ned oljan och krydda sedan med chili, salt, peppar och eventuellt en liten nypa socker.
Till servering:
några nävar ruccola
2 avokados i bitar
kärnorna från ett granatäpple
Blanda ihop ruccola och avokado och banka ur kärnorna ur granatäpplet. Lägg salladen vid sidan av den tallrikslagade laxen och njut i långsamma tuggor.
Varmrätt – torskrygg med ärtpuré, brynt smör och inlagda betor.
Receptet på inlagda betor hittar du här!
Recept på torskryggen och ärtpurén hittar du här!

Dessert – Karamellmousse med kanderade nötter och ett glas Ben Rye.
