- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Le Beaujolais Nouveau est arrivé!
Le Beaujolais Nouveau est arrivé!

Le Beaujolais Nouveau est arrivé!
Tredje torsdagen i november är faktiskt en av världens största Vin du primeur-dagar. Det är då startskottet går för försäljningen av årets Beaujolais Nouveau. I vartenda hörn i hela Frankrike. Varenda affär, bar och restaurang med aktning skyltar med budskapet “Il est arrivé” Man välkomnar årets nya vin och runt 60 miljoner flaskor av det fräscha vinet fraktas runt världen för att hugade spekulanter skall kunna dricka och prova det.
Under 70-80-talet var vinet nästan lika stort i Sverige, det rådde en hysteri utan dess like. Folk stod i kö utanför Systembolaget för att få tag på de nya flaskorna och vinerna blev sjukt hypade. Men så lugnade vi ner oss och som för allt väldigt modernt, så kom det en motreaktion. Invändningar som att vinet är tunt, smaklöst och inte på riktigt blev vanliga. Man tyckte att banantonerna från jästkulturen var för tydliga. Men nu har vi fått ett mer sansat förhållande till det nya och oftast ganska trevliga vinet som ger en spännande och intressant inblick i årets skörd. Dessutom har tillverkarna gått tillbaka till de mer hallonfruktdrivna tonerna från de klassiska primörervinerna.
Druvan Gamay som växer i granitjordarna över stora delar av vingårdarna i Beaujolais ger ett mörkt rosa, lätt, rödfruktig vin med frisk karaktär och utan bittra tanniner. Så druvsorten är en av anledningarna till att Nouveauvinerna är just lätta och fruktiga. En annan anledning är för att det är ungt och alldeles nygjort, vinet måste enligt lag buteljeras redan 6-8 veckor efter skörd . En tredje anledning är produktionsmetoden Macération carbonique dvs kolsyrejäsning som drar fram frukttonerna i vinet utan att få med de bittra tanninerna ifrån skalet. I år finns det två varianter på Systembolaget här i Sverige, och säkert ett flertal i restaurangsortimentet att välja ibland och de har alla säljstart i morgon, den 20 november.
Jag som tycker att man skall fira det som firas kan, tycker självklart att du skall passa på och skåla in den nya säsongen i Beaujolais med årets Nouveau. Det serveras bäst svalt i glada vänners lag, och kanske till en lättare charkbricka.
Beaujolais Nouveau Jean Foillard (nr 99243) för 129 kronor
Beaujolais Nouveau Pierre Ferraud et Fils (nr 5481) för 79 kronor
Om du vill jämföra ett alldeles ungt, friskt och fräscht Noveau, som alltså kommer ifrån de byar som inte är Cru betecknade, med en lite mer arbetad och lagrad variant så finns det kvalitetsvin även här. 10 stycken Beaujolais Cru byar får sätta ut bynamnet som vinbeteckning och producerar mer arbetade viner som har högre kvalitet, mer karaktär och komplexitet, de kan till och med vara eklagrade i ett par år. Men de är fortfarande mjuka, bäriga och utan några tanniner att tala om, fungerar till rätter med ljust kött som kyckling, kalkon och dessutom utomförträffligt bra till vår julskinka.
Skål!
