- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Köttfri måndag – Cannelloni med ricotta och spenat
Köttfri måndag – Cannelloni med ricotta och spenat

Köttfri måndag – Cannelloni med ricotta och spenat
Nu är det måndag igen och dags för vegoinspiration från mig. Den här gången får du ett recept på spenat- och ricottafyllda pastarullar dvs Cannelloni con spinacci e ricotta. Det är lite pyssligt att fylla rören, men det är det värt. Min lite kinkiga familjen jublade och tackade flera gånger för maten. Så vill du ha ett plus i protokollet och samtidigt vara lite PK, så är detta något du bör laga någon gång denna vecka, för jag lovar att de som äter blir snälla, glada och nöjda för det här smakade verkligen mumma.
Cannelloni med ricotta och spenat
30 stycken pastarör (eller färska pasta plattor om du hellre vill använda det)
en ugnsform
Parmesanbechamel
Spenat- och ricottaröra
1 näve finriven parmesanost
Bechamelsås
Det här är en bra grundsås att kunna, du kan gratinera både ditten och datten med den. Det går att smaksätta med vilken sorts ost som helst, i det här fallet använde jag parmesan och det blir fullkomligt under-underbart! Men det blir lika gott med cheddar, västerbotten, en klick tomatpuré, färska eller torkade örter. Det blir smarrigt att slänga ner en näve räkor, lite rökt lax, ett eller annat skaldjur, finhackad fräst sidfläsk, skånsk senap, citrusfrukter, pepparrot eller kokt hackat ägg och dill. Ja, du förstår säkert att möjligheterna är oändliga. Men nu min vän så koncentrerar vi oss på den här varianten med parmesan.
25 gram smör
4 msk vetemjöl
1 liter gräddmjölk (dvs 7 dl mjölk + 3 dl grädde)
salt och vitpeppar från kvarnen, samt några nypor nyriven muskot
och 2 nävar finriven parmesanost
Smält fettet i en kastrull och rör i mjölet. Ta kastrullen från värmen och tillsätt mjölken. Vispa till en klumpfri sås och låt allt få ett uppkok. Salta och
peppra och tillsätt valfri smaksättning – i det här fallet 2 nävar finriven parmesan.
Ställ nu såsen åt sidan en stund så skall vi göra:
Spenat- och ricottafyllning
300 gram färskost (till exempel ricotta)
400 gram hackad fryst spenat
1 dl finhackade örter av valfri sort, jag använde dill och persilja
1 stor gul lök finhackad
2 klyftor vitlök finhackade
1 klick smör
1 dl fint riven parmesanost
några matskedar sherryvinäger
salt och svartpeppar
Smält smöret i en stekpanna, fräs lök och vitlökshacket mjukt. Lägg i spenaten och låt den tina, smaka sedan av med örter, salt peppar och vinäger. I en skål vid sidan om rör du ihop färskost och parmesanost. När spenaten svalnat en smula häller nu ner den i ostskålen och rör om. Smaka av, kanske behövs mer salt, peppar eller vinäger.
Montering:
Fyll en spritspåse utan tyll och tag fram dina pastarör. Fyll nu rören ett efter ett med fyllningen och lägg rören sedan sida vid sida i din smorda ugnsform. När alla rören är fyllda häller du över bechamelsåsen och toppar till sist med riven parmesanost. Låt hela härligheten gå i 175 grader i cirka 30 grader – men du! Kika på pastaförpackningen och håll ett öga på formen så det inte blir bränt. Servera gärna med en tomat- och löksallad.
Smaklig spis!
