- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Kastanjer, ett höstigt fredagsmys!
Kastanjer, ett höstigt fredagsmys!

Kastanjer, ett höstigt fredagsmys!
I Paris kan du köpa strutar med kastanjer i varje gathörn. Här hemma får du gå till en välsorterad livsmedelsaffär och sedan rosta dem i din ugn. Medan du väntar på att kastanjerna skall bli färdiga vispar du ditt smör med lite extra flingsalt.
Det här är en toppenbra fredagsrätt, det går fort, det blir inte mycket disk. Och att sedan sitta med tända ljus en mörk höstkväll, tindra med ögonen mot sitt middagssällskap, pilla med skalet och doppa kastanjerna i smör är både romantiskt och gott. En bra kombination för en fredagkväll.
300 gram kastanjer
grovsalt
smör (rumsvarmt) och flingsalt
Skär ett litet kryss med en vass kniv i den spetsiga änden kastanjerna. Ställ dem sedan på en bädd av grovt salt i ugnsfast form med den kryssade spetsen uppåt. Rosta dem i 225 grader i 25 minuter. Under tiden vispar du det rumsvarma smöret fluffigt, vänder ner några nypor flingsalt och ställer smöret kallt tills du skall servera kastanjerna.
Till denna franska läckerhet skulle jag servera ett mjukt och bärigt rödvin till exempel Fleurie Poncié Domaine du Vissoux (nr 5150) för 149,-
Smaklig spis och ha en härligt fredag!
