- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Kalv från Botvalde Gård med massor av dill
Kalv från Botvalde Gård med massor av dill
Kalv från Botvalde Gård med massor av dill
Jag tog fram en av de fina paketen från frysen som jag köpt utav Jessika på Botvalde gård. Den här gången fick det bli den gamla klassiska rätten Dillkött. Jag lät först köttet koka tills det var riktigt mört, sedan reducerade jag buljongen, redde av den med äggula o grädde, smakade av den med ättika, socker, vitpeppar och salt. Jag serverade dillköttet med kokt potatis och bönor, hade helst velat ha kokta morötter men det fanns inte i kylskåpet just idag.
Till kokning av köttet:
1 morot
1 kg kalvkött, bog eller rygg med ben
3 tsk salt
8 vitpepparkorn
2-3 dillstjälkar
1 bit purjolök (15 cm)
Sås:
4 dl av den reducerade buljongen
1 dl vispgrädde
1äggula
6 späda morötter (100 g
2 – 6 msk ättiksprit (12%)
2 dl hackad dill
socker, salt och vitpeppar
Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Skala och skär moroten i bitar och lägg i den tillsammans med kött, salt, peppar, dillstjälkar och purjo. Låt allt koka upp, sänk värmen och sjud i 1 1/2-2 timmar. Skumma av fett och äggviteämnen som lägger sig på ytan.
2. Lyft ut köttet och låt det svalna. Sila kalvbuljongen. Koka upp mjölk och grädde i en rymlig gryta. Tillsätt 3-4 dl kalvbuljong och sänk värmen. Vispa mjölet med lite kallt vatten och rör ner det i grytan så att såsen tjocknar. Konsistensen ska vara simmig.
3. Lossa köttet från benen och skär bort så mycket hinnor och fett som möjligt. Skär köttet i mindre bitar och lägg ner det i såsen.
4. Skala och skär morötterna i små slantar. Skär salladslökarna i cirka 1 cm långa bitar. Lägg ner grönsakerna i grytan, tillsätt ättiksprit och dill. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Rör om och låt allt bli varmt. Servera med kokt potatis.
