- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Johan Lidby, Calera och god mat
Johan Lidby, Calera och god mat

Johan Lidby, Calera och god mat
När man har gjort en sak i 35 år, så kan man utan att tveka kalla sig expert. Josh Jensen från Calera Winery är just en sådan, expert på vin. Trots att han har några år på nacken så har han fortfarande ett fräscht och nyfiket sinne. I sin ungdom jobbade han med vin på klassiska vingårdar som Domaine de la Romanée Conti och Domaine Dujac i Bourgogne och det var åt det hållet han ville nå när han först letade mark i Kalifornien. Han hittade den för området ovanliga kalhaltiga jordmånen högt uppe på Mount Harlan och startade arbetet med att bygga upp Calera Winery. Nu är det pga den specifika jordmånen och det svala klimatet en AVA i Kalifornien.
Sverige är Calera Winerys 2:a största exportmarknad och på en presslunch nyligen fick vi journalister prova de nya årgångarna. Samt en del andra godsaker som Johan Lidby hade i gömmorna. Ni som är intresserade av att läsa mer om vinerna och gruppen IPOB (In Persuit of Balance) som Calera Winery ingår i så kan ni kika in på min kollega Sofia Anders sida.
Till vinerna fick vi som vanligt otroligt god och vällagad mat utav kocken Anders Röberb, förrätten en vit sparris med havskräfta och en hollandaise vispad med brynt smör. Den rätten satt så klart som en smäck till 2012 Calera Mount Harlan Chardonnay (SB #99326 för 299) – som doftar smörigt, krämigt och som smakar kex och lite som citronpaj, ni vet sådan där krämig citronsmörig smak. Hög syra och komplex smak ett fantastiskt gott vin helt enkelt.
Dessutom en gödkalvrygg, med toppmurklor sauterade i ankfett, en äppel- och jordärtsskockskompott, mörk kycklingbuljong a part samt persilja, gräslök och schalottenlök. Rätten var vansinnigt god, och det var svårt att välja ut ett favoritvin till utav alla fantastiska varianter. Men de jag tyckte passade bäst var 2010 Calera De Villiers Vineyard Pinot Noir (SB #74083 för 379) och 2010 Calera Jensen Vineyard Pinot Noir (SB #76468 för 719)