- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Har du luftfisk kvar i skåpet
Har du luftfisk kvar i skåpet

Har du luftfisk kvar i skåpet
Januari månad är för många den fattigaste på hela året. Det är nu vi letar i frysen, skafferiet och kylen efter allt som vi möjligen kan få ihop till en dräglig måltid. Om ni kommer ihåg så var ju mitt nyårslöfte att äta och dricka gott och bra, samt att kramas mer. Det senare är ju gratis, men mat och dryck kan också vara drägligt i pris om man kan några fina genvägar. Fiskpudding gjord på lutfisk, ris och några ägg är precis sådan mat som du kan göra hur billig som helst. Men med några ess i rockärmen så blir det en riktig lyxmiddag.
I mitt liv är den här fiskpuddingen en s.k “comfort food”. Det vill säga sådan mat som jag blir trygg, nöjd och glad utav. Det mesta som innehåller brynt smör, eller som kan serveras med brynt smör kan ge mig den känslan. Den fungerar toppen som vanlig vardagsmat, men om du sedan lägger till en näve hackad dill och ett riktigt smarrig vitt vin ja, då har du den där festmåltiden vi snackade om.
Fiskpudding med brynt smör
500 gram lutfisk (eller annan vit fisk)
1 st gul lök finhackade
1 vitlöksklyfta, riven
2 hela ägg och 2 äggulor (ihopvispade)
100 gram smält smör
1 rejäl näve finhackad dill
2 dl ris
2 dl grädde
2 dl mjölk
rivet skal från 1 citron
salt och vitpeppar från kvarnen
Fräs löken i smör tills den blir mjuk men inte brynt. Dela fisken i bitar och lägg den i stekpannan med löken, häll på fiskfond och vatten och låt fisken koka tills den är klar. Sila fonden, lägg fisken åt sidan, koka riset i fonden + 2 dl mjölk och 2 dl grädde. När riset är kokt till grötkonsistens men utan kärna så är det klart, blanda det med den kokta fisken och när det svalnat en smula även med ägget och hälften av dillen. Smaka av med salt och vitpeppar.
Fyll smeten i en ugnsform och låt den grädda i 200 grader i cirka 25-39 minuter. Medan du väntar på att den skall bli klar, skär du citronen i klyftor. Bryner smöret, blandar ner den finhackade dillen och serverar härligheten tillsammans med till exempel Rustenberg Chardonnay (nr 2885) ett fylligt, fruktigt vin med en härlig smörighet med toner av nötter, päron och mineral. Vill du läsa mer om vin i från det underbara och magiska vinlandet Sydafrika så kika här på Majas artikel i två delar.
Smaklig spis!

