- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Halloween på svenska och radio P4!
Halloween på svenska och radio P4!

Halloween på svenska och radio P4!
Nu på morgonen har jag snackat pumpa, päron och dryck på P4 Radio Stockholms morgonprogram. Om man missade och vill lyssna så hittar ni länken här.
Jag tycker vi borde anamma lite mer av Halloween också, men en sak som jag tycker är fin med vår traditionella Alla Helgon helg är att vi tänker på de som inte är med oss längre. De helgon som av en eller annan anledning inte går på jorden längre. I min familj åker vi till kyrkogården och sätter en ljuslykta på farfar, farmor, mormor och mormors gravar. Det är ofta riktigt vackert där och på de flesta gravar blinkar små lyktor i mörkret. Sedan åker vi hem möts av den urkarvade pumpan som står och smilar på trappan, äter en god middag tillsammans. Det tycker jag är fint!
Det är finfint att använda köttet som du karvar ut också, här kommer ett av från i morse.
Ungsbakad pumpa med bacon och chili
Perfekt tillbehör till grillad kyckling eller en rejäl biff! Eller bara precis för sig själv som den är.
Du behöver:
650 gram butternutpumpa
Olivolja
140 gram bacon (gärna extra rökigt smak)
1 finhackad gul lök
Några kvistar rosmarin
Ca 10 vitlöksklyftor
Några nypor torkad chili
Ett knippe bladpersilja
Salt, svartpeppar och olivolja
Dressing:
10 vitlöksklyftor (från ugnen)
1 nypa salt
1 lite mindre nypa socker
1/2 dl vinäger
1 dl olja
Gör så här: Skala och kärna pumpan och skär den i kuber, ungefär 2×2 cm
Lägg kuberna i en ugnsfast form och låt dem få olja, salt och peppar runtom sig. Lägg även i rosmarinen (men spar några kvistar till serveringen) och vitlök. Ställ in formen i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter tills de har fått fin färg och är lite lagom gyllenbruna. Ta upp vitlöksklyftorna och kläm ut det mjuka ur dem, det skall du nu mixa med de andra ingredienserna till dressingen som du serverar till.
Medan du väntar på att pumpan skall bli klar steker du bacon och lökbitarna. När allt är klart så ställer du upp de små fina pumpakuberna, strör över bacon, lök, chili och persilja och serverar antingen som en förrätt eller som tillbehör till t ex kyckling.
