- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Grilla din kyckling indirekt
Grilla din kyckling indirekt

Grilla din kyckling indirekt
Att grilla kyckling indirekt betyder att du inte har kolen mitt under pippin, utan lägger den i en ring runtom. Det vill säga att tillagningen av din fågel sker indirekt och inte rakt på. Om du hittar en hel kyckling i din affär, en som gått fritt och pickat i gräset, och levt ett gott liv, tveka inte! köp den! För det är en sådan stor skillnad på kycklingkött och kycklingkött. När det dessutom får sällskap av smör, parmesan, citronskal och en smula vinäger ja, då finns det få saker som är godare.
Det du börjar med är att vispa ihop ett citron- och parmesansmör, så här:
100 gram rumstempat smör
1 stor (eller flera små) vitlöksklyftor
1 citron
1 lime
100 gram fint riven parmesanost
salt och peppar från kvarnen
en skvätt sherryvinäger (om du har, annars går det bra med vitvinsvinäger också)
Sisådär, rör ihop alla ingredienser, tryck in smöret under bröstskinnet på kycklingen, tryck till det så att hamnar jämt utspritt över fågeln. Gör sedan små snitt med en väldigt vass kniv i lårköttet och kleta sedan in hela fågeln med smöret.
Lägg pippin sedan på grillgallret och lägg på locket. Den behöver omkring 25-35 minuter på sig att bli klart. Allt så klart beroende på hur stor och kraftig den är. Men ett bra tips är att ta en potatissticka och sticka fågeln i låret, om saften som rinner ut är klar så är även kycklingen det.
Jag serverade min kyckling till ugnsbakade rotsaker med chévre och ruccola, och en sås på crème fraiche. Dessutom drack jag en väldigt got vit Bourgogne till Montagny Premier Cru Les Coères Feuillat-Juillot (nr 2812) för 151 kronor. Det tycker jag att du också skall göra.
Smaklig spis och ha en härlig fredagskväll!
