- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Glada grisar och jorden vi ärvde.
Glada grisar och jorden vi ärvde.

Glada grisar och jorden vi ärvde.
Tror det var bananerna som stod på barriärerna, sedan kom vinet, potatisen och nu går diskussionen varm på alla sorters media om grisköttet. Jag är glad åt det. Att vi äntligen har börjat fundera på om det är nyttigt att äta kött ifrån en gris som inte fått böka, springa och ha sin knorr på rumpan. Att vi börjar förstå att det som stoppas i djuret, eller sprutas på grönsaken också hamnar i oss och dessutom i jorden och det grundvatten som vi är så beroende av. Jag hoppas innerligt att dessa funderingar spiller över på ännu flera saker. Så att vi som konsumenter tar vårt ansvar och slutar handla sånt som inte är bra. Det går inte bara att skylla på producenter och handlare, utan vi som har makten att välja måste faktiskt göra det.
Här om dagen satt jag på en fantastiskt lunch och som vanligt pratade jag om mat. När jag började orera om en god fläskkotlett med tjock fettkappa och fin marmorering så sa mitt bordssällskap att hon aldrig äter griskött. Smaken är som baken tänkte jag och gick och handlade en riktigt tjock kotlett och lagade denna utomförträffliga lite gammeldags söndags rätt med lite modern tvist.
Senapsstingig Ciderkotlett ala Husmorsorna
Valfritt tillbehör, antingen bara sallad med gröna bönor eller så små frasiga ugnsbakade potatisar också.
2 fina tjocka fläskkotletter från en glad gris
salt och svartpeppar
en rejäl klick smör
2 dl torr cider
2-3 msk grovkornig senap
2 dl grädde
1 vitlöksklyfta, finhackad
några nypor hackad gräslök att strössla över på sluttampen
Först funderar du på vad du skall äta till denna kotlett. Mitt förslag är att ugnsbaka små fina potatisar. Skrubba, rulla i olja och peppar in i ugnen i cirka 20-30 minuter beroende lite på storlek. De skall bli frasiga på ytan och mjuka i mitten.
Sedan över till kotletterna. Börja med att göra några snitt i fettkappan på dina kotletter. Krydda dem sedan med salt och peppar. Ner med smöret i pannan, när det slutar fräsa slänger du ner kotletterna och steker dem där i. När de har fin yta på bägge sidor lägger du dem i en ugnsform och ställer dem i 175 grader tills innertemperaturen är cirka 54 grader. Medan du väntar på det så gör du den goda såsen. Häll cidern i grytan, vispa ur och koka ett litet tag. Ner med senap, grädde och vitlök. Nu får det småbubbla i åtminstone 15 minuter så det hinner bli så där simmigt och gott …
Smaka av. Kanske lite mer salt, senap eller peppar? När det är apagott lägger du ner köttet i såsen och låter det koka ihop så där extra gott. Sedan strör du hackad gräslök över. Njut med ugnspotatisar och kanske lite goda brytbönor. Mums är allt vi har att säga i frågan.
Cidern du använder i såsen och gärna dricker till bör vara av den torra sorten som man inhandlar på Systembolaget. Varför inte Cidre Biologique Brut (nr 1803)
