- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Fyllda auberginer – på meatless monday!
Fyllda auberginer – på meatless monday!

Fyllda auberginer – på meatless monday!
Jahapp! Då var det måndag igen och jag fortsätter mitt trägna arbete med att försöka ge er inspiration till lite mer vegetariska alternativ. Just nu är det lättare än någonsin, härligt stort utbud av massor av goda kålsorter, tomater och fräscha rotsaker. Och på många ställen är det så kallade bondemarknader under hela september och där kan man hitta härliga godsaker som gör både vego-, närodlat-, och miljöalternativet mycket smidigare. Här kommer en rätt som går att göra i massor av varianter, se receptet som en grund och fyll på med din favorit fyllning.
Fylld Aubergine
4 stycken fina auberginer
4-6 vitlöksklyftor
250 gram champinjoner (eller liknande svamp)
1 stor gul lök
100 gram vällagrad ost grovt riven
+ en näve till för gratinering
en knippe bladpersilja
4 msk grädde (eller en skvätt som jag skulle säga)
2 msk tomatpuré
1 dl färdigkokt bulgur eller ris
salt & peppar
Börja med att sätta ugnen på 225 grader, dela auberginen på hälften och ugnsstek den tillsammans med vitlöksklyftorna (som skall ha skalet kvar) i cirka 20 minuter, eller tills de är helt mjuka.
Gröp ur auberginerna hacka köttet, och fräs det tillsammans med champinjoner, lök och vitlök (den skalar du och så klämmer du ut köttet som blivit lite krämigt och sött) Tag pannan av värmen när allt har fått fin färg. Blanda ner resterande ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Fyll skalhalvorna med fyllningen och strö till sist riven ost över. Gratinera i 10-12 grader eller tills osten fått fin färg. Servera gärna med mezeyoghurt!
Happy Monday!
