- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Fruntimmersveckan, Johanna får en liten men god cupcaketårta
Fruntimmersveckan, Johanna får en liten men god cupcaketårta

Fruntimmersveckan, Johanna får en liten men god cupcaketårta
Johanna, eller Joanna, härstammar ur grekiska varianter av det hebreiska namnet Jochanan som betyder ‘Gud har förbarmat sig’. Namnet har använts i Sverige sedan 1300-talet och var mycket vanligt i bondesamhället på 1800-talet. Namnet hade en ny popularitetsperiod under slutet av 1900 talet, då det som högst var det fjärde vanligaste namnet bland nyfödda flickor. Den 31 december 2008 fanns totalt 70 380 kvinnor och 15 män i Sverige med förnamnet Johanna, det fanns även 11 personer med namnet som efternamn.
Johanna får fira med en portionsvariant av tårta. Jag gör helt enkelt vansinnigt goda cupcakes, skär av dem på mitten och brer lite fyllning på botten, lägger på toppen och spritsa extra mycket frosting på. Självklart dekorerar jag mina cupcakes, här på bilden har jag hittat mini oreos.
Blåbär- och lingoncupcakes
4 dl vetemjöl special
1/2 tsk bikarbonat
1 krm salt
½ tsk bakpulver
125 g smör
2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
½ dl lemoncurd
1 dl blåbär
1 dl lingon
1 ½ dl gräddfil
Upp med ugnen på 200°! Rör samman mjöl, bikarbonat, salt, bakpulver, och så siktar du dem stiligt genom en sil och ner i en annan bunke. Klart så långt! Vispa nu smör och socker underbart fluffigt och ner med äggen, så där ett i taget så de verkligen får vispa in ordentligt. Vispa ner vaniljsocker och lemon curd också när du ändå håller på. Nu ska alla bär ner i smeten, men sluta vispa för helskotta, rör bara! Klicka ner smeten i snygga muffinsformar, full dem till 3/4 och så skjuts in i ugnen! Ut med dem igen när de sviktar i mitten när du trycker. Det kan ta allt ifrån 10 minuter till 20 minuter, beroende på hur stora formar du har. Kolla, kolla, kolla!!!
Under tiden vispar du ihop icingen!
Oreo Cream Cheese icing
200 g Philadelphiaost rumstempererad och skuren i små bitar
3 msk smör (rumstempererat)
6 dl siktat florsocker
1 tsk vaniljpulver
6 st krossade oreo kakor (utan fyllningen)
Vispa philadelphiaost, vanilj och smör i en stor skål i ungefär tre till fem minuter med elvisp. Tillsätt det siktade florsockret i omgångar tills du har en smidig och krämig glasyr. Lägg plastfolie över och låt stå i kylskåp i cirka två, tre timmar (men helst inte längre) innan du använder den.
Dekoration
1 burk mini oreos
Gör så här:
Dela dina cupcakes på mitten, lägg tillbaka bottnarna i sina formar. Bred lite av icingen över botten, krossa några kakor (utan fyllning) och lägg några nypor smulor på icingen i varje cupcake form. Lägg på toppen och spritsa sedan icing på varje kaka som på en cupcake och dekorera med små mini oreos. Ställ in dem en stund i kylen innan servering.
Grattis på namnsdagen alla fina Johannor!
