- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Fredagsmys på vuxet sätt
Fredagsmys på vuxet sätt

Fredagsmys på vuxet sätt
En kompis gav mig ett sådant himla bra tips för att göra Fredagsmyset lite mer vuxet. När du utfodrat resten av klanen. Och ungar, hundar, katter och alla andra sitter nöjda så är det dags att göra något för dig själv. Ett mys värdigt den kung du är. Kyl en flaska Champagne och tag fram en burk löjrom, rosta en bit brioche i massor av smör, hacka en rödlök. Ja, svårare än så behöver det inte vara, och jag lovar dig att det går ganska fort också. Du får självklart inte glömma en klick Crème Fraiche, lägg upp snyggt och sedan är det bara att hugga in. Här får du mitt bästa recept på Brioche, som dessutom går att förbereda.
Anettes Brioche!
Din brioche kommer att ta ett tag att göra så en smula framförhållning är bra. Börja alltså kvällen innan du behöver den!
10 dl fint vetemjöl
1 nypa salt
2 nypor strösocker
0,5 dl grädd-mjölk (blanda hälften/hälften och den skall vara rumsvarm)
12,5 gram jäst (dela jästen diagonalt 2 ggr)
6 rumsvarma ägg
300 gram rumsvarmt smör
Börja med att lägga jästen i en skål, strö över sockrer och låt jästen lösas upp utav det. Vispa sedan ner gräddmjölken och äggen med en gaffel i samma skål. Blanda mjöl och salt i en annan bunke, gör en grop i mjölhögen. Rör ner ägg/jäst vätskan och rör ordentligt, jobba sedan ner smöret (jag brukar använda en bakmaskin) lite i taget, tills du har en väldigt kladdig men fast deg. Även om den är kladdig så tillsätt inte mera mjöl, då blir briochen torr och det vill vi inte, låt några smörbitar vara kvar som små juveler i degen. Det blir extra smaskigt när det smälter.
Lägg degen i en avlång bakform (1,5 liter) som du plastar och låt stå och vila över natten i kylskåpet. På morgonen tar du fram formen i rumstemperatur och vänta i en timma. Värm ugnen och baka av briochen i 150 grader i 45 minuter. Låt den svalna innan du skivar den, rostar den och serverar den med löjrom, smetana och finhackad rödlök. Det här serverar du så klart till en väl kyld Champagne och varför inte prova Patrick Soutiran Blanc de Noir Brut Grand Cru (nr 77063) för
275 kronor.
Tipset är att spara lite till morgonen därpå och äta den till lyxrfrukost extravaganza med smör och körsbärsmarmelad.
Smaklig spis!
