- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Fira kinesiska nyåret på Waipo
Fira kinesiska nyåret på Waipo

Fira kinesiska nyåret på Waipo
Om ni inte visste det så finns det anledning att fira nyår igen. I Kina har vi precis gått in i Hästens år. Därför firas vårfestivalen eller Chūn Jié som infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet, närmare bestämt någon gång under perioden 21 januari till 19 februari enligt vår almanacka. Det kinesiska nyåret är den största och viktigaste av de traditionella kinesiska högtiderna och markerar inte bara början på det nya året utan också början på det ljusare halvåret. Det är egentligen bara då kineser är lediga från sitt arbete, och då reser man hem för att fira. Eftersom Kina är stort så blir det många och långa resor.
Inför firandet städar man sitt hus ordentligt, pyntar med lyktor och pappersfigurer. Det mesta är rött för det betyder lycka och det vill ju alla ha. Sedan firar i dagarna sex, med en massa olika traditioner t ex hälsar man på hos släktingar, man tittar på statliga televisionens nyårsgala, man smäller raketer för att skrämma bort onda andar, man ger bort små gåvor t ex röda kuvert med pengar och man äter massor av god mat.
Du kan också fira att Hästens år har infallit om du vill och det kan du göra gott och trevligt på Restaurang Waipo på Drottninggatan i Stockholm. De serverar en riktigt bra avsmakningsmeny, på det sätt som man gör i Kina.
Små rätter ställs fram på bordet i samma takt som maten är färdig.
Du och dina vänner delar på rätterna, serveringen kallas Family Style eller Asian Social dining.
Jag fick smaka den här menyn som består av massa godsaker. Serveringen börjar med ett glas champagne och sedan följer räkor, soft shell crab, långkokt fläsksida i soyablanding, ribeyerullader, anklever terrin, wokad sivripeppar och 2 sorters dumpling.
Menyn avslutas med en valfri dessert och är både prisvärd och vansinnigt god och jag rekomenderar dig verkligen att gå dit.












