- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Falafel på Meatless monday.
Falafel på Meatless monday.

Falafel på Meatless monday.
Mitt tips om middag till Meatless Monday kommer kanske i lite senaste laget idag. Men det finns alltid en mening med det mesta. För trots att den här rätten går snabbt som attan när man väl börjar laga den. Så blir den allra godast om man tillreder smeten till själva bollarna en dag i förväg, och alltså bättre om du lagar till den i morgon. Men det är ju nyttigt för hjärnan med ombyte så istället för köttfri måndag kör vi veggie-wonder-tuesday den här veckan istället.
Vi kör på falaffel som är en fiffig rätt att göra tillsammans med sin familj. Man rullar, hackar och friterar, det finns alltså något för alla att pysslar med, för håll med om att det oftast är trevlig att pyssla och laga mat med familjen?! Men innan pysslet så skall du alltså veva ihop själva röran till bollarna, och det gör du så här:
Falaffel
6 dl vita stora bondbonör på burk
2 dl kikärtor på burk
1 dl soyabönor på burk
2 stycken gula lökar, finhackade
6 stycken vitlöksklyftor
1 kruka korriander
1 tsk spiskummin
1 tsk kanel
1 tsk sumak
Dag 2
sesamfrön att rulla bollarna i
frityrolja att fritera bollarna i
Häll de konserverade bönorna och ärtorna i ett durkslag och skölj av dem. Ja, sedan är det bara att mixa ner alla andra ingredienser också! Det ska bli en fast massa. Låt stå i någon timme och gärna över natten för att allt ska dra ihop sig, och för att smakerna skall sätta sig..
Sedan formar du bollar som rullas i sesamfrön. Fritera bollarna i matolja tills de blivit gyllenbruna. Njut dina falafel med bröd, tunt skivad lök, tomater och hummus
Smaklig spis!