- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Ett måste på mitt julbord – mandelmusslor!
Ett måste på mitt julbord – mandelmusslor!

Ett måste på mitt julbord – mandelmusslor!
Julen är full av traditioner, du har säkert dina måsten. På mitt bord finns inte jättemånga, de flesta hittar du på dessertbordet. Det finns några salta också, Mammas inlagda sill, Jansons frestelse och gravad lax. De viktigaste är ändå de här söta godingarna – Mandelmusslor! Det är lite pyssligt att göra dem och man måste dessutom vara slug som en räv när man bakat dem. För man bakar dem helst några dagar i förväg. Mamma gömde alltid kakorna på de mest kluriga ställen, och nu gör jag likadant. Annars är det slut till julafton. Men när de väl står där på bordet så är de värda allt jobb. Det bästa med dem är att de oftast är ganska små, bara en liten söt munsbit efter all salt julmat. Perfekt!
Man kan fylla dem klassiskt med vispad vaniljgrädde och hjortron. Eller som här med clementincurd med grädde och en inlagd mandarinklyfta på toppen. Prova det är fantastiskt.
Mandelmusslor med clementincurd
Först kommer receptet på curden:
(blir ungefär 800 gr)
Saften från 12 små clementiner
4 dl socker
4 vispade ägg
2 äggulor (ihop vispade med äggen)
100 gram smör i små bitar
Häll saften din kastrull blanda ner allt förutom smöret och låt ingredienserna småputtra på ganska svag värme. Har du för varmt så blir det apelsinsmakande äggröra istället för en slät kräm . När de första bubblorna syns på ytan är det tillräckligt varmt och då drar du kastrullen från värmen och rör i smörbitarna. Fortsätter röra tills smöret smält. Låt curden svalna och gärna kallna, då blir den tjockare, använd som kräm i en mandelmussla eller som pålägg till en saffransskorpa och en kopp te.
Mumsiga mandelmusslor
Mandelmusslor är sötsakernas pizza. Du gör själva musslan, sedan kan du fylla den med precis vad du vill. Rårörda hjortron, lemon curd, lingongrädde, kolasås you name it.
För att göra dessa små godsaker måste man ha speciella formar, små runda eller ovala med veckad kant. Det går bra med små aluminiumformar som man kan köpa på vanliga livsmedelsaffärer också. När du ändå är där och rotar kan du leta efter en mandelkvarn också, för det är smidigt att ha när man ska baka mandelmusslor.
100 g sötmandel
5 dl vetemjöl
210 g rumstempererat smör
1,5 dl strösocker
smält smör till formarna
grädde, ev till servering
sylt eller färska bär till servering
Sätt ugnen på 200°. Skålla, skala och mal mandeln fint. Lägg allt mjölet i en hög på bakbordet. Ner med den malda mandeln i en skål tillsammans med smöret och sockret. Ta fram din vän elvispen och arbeta ihop mjölet, smöret, sockret och den malda mandeln till en smulig deg. Blanda ihop smulorna till en klump och låt den vila svalt i cirka 1 timme. Så länge kan du pensla formarna med smält smör. Rulla ut degen i längder, dela den i cirka 40 bitar och tryck ut dem i formarna. Mamma brukade grädda formarna i omgångar för hon hade bara 15 formar. Grädda formarna i cirka 8–10 minuter, passa noga, vi vill inte att de ska bli brända, bara gyllenfärgade. Stjälp upp kakorna medan de ännu är varma. Servera mandelmusslorna med din favoritfyllning eller varför inte en blandning av alla, ombyte förnöjer.
Smaklig spis!
