- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
En variant på norsk torsk.
En variant på norsk torsk.

En variant på norsk torsk.
Nu är det snart september! Ni vet väl att det sägs att den bästa tiden för fisk och skaldjur är månader som innehåller bokstaven R. Det beror nog på att vattnet är klarare, friskare och svalare då. När man nu väl äter sina vattendjur så vill man ju ha dem goda och väl tillagade. Det är klart som korvspad att man vill ha sin torsk mjäll, vit och perfekt. Man vill att den skall falla isär i lameller som det så tjusigt heter. Brukar det bli så när du lagar din torsk? Om det inte är fallet så får du mitt allra bästa tips här.
Lättrimmad torskrygg med ärtpure, skirat smör och snabbpicklade betor
För 4 personer behövs:
600 gram torskrygg i fina bitar
salt
100 gram smör
2 buljongtärningar
8-10 små betor i olika färger
1-2-3 lag (dvs vatten, socker och ättika)
2 dl frysta ärtor
1 liten vitlöksklyfta
några matskedar creme fraiche
timjan, salt och peppar
Börja med att skala och skära betorna i små klyftor, koka sedan upp lagen till betorna. Tag 1 dl socker, 2 dl ättika och 3 dl vatten, koka tills allt socker har smält, lägg i ett lagerblad och några vitpepparkorn. Lägg i betorna och dra kastrullen av värmen och låt sedan betorna stå där tills maten är klar för servering.
Lägg dina torskbitar på ett bakplåtspapper på en ugnsform och strö rikligt med salt över dem. Sätt ugnen på 125 grader och låt torsken vila i cirka 15 minuter. Skaka av överflödet av saltet och ställ in torsken i ugnen i cirka 15 minuter.
Under tiden kokar du ärtorna i buljongen, när de är klara silar du bort buljongen, men spar den. Mixar ärtorna och vitlöken, späd med buljongen och lite creme fraiche tills du får en puré med rätt konsistens, smaka av med salt, peppar och lite timjan. Till sist smälter och bryner du smöret! Nu är det bara själva uppläggningen kvar. Lägg en torskbit på tallriken, en liten klutt ärtpuré, några bitar av de picklade rödbetorna och till sist skirat smör.
Och precis här hittar du Fredriks vintips till den här rätten!
