- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
En gammeldags goding.
En gammeldags goding.

En gammeldags goding.
Har du provat att göra egen nyponsoppa någon gång? Du kanske tror att nyponsoppa smakar som nyponsoppa att det inte är någon större skillnad om du köper eller vispar själv. Där har du fel, hemvispad nyponsoppa är ibland de godaste som finns, med en liten klick riktigt vaniljglass och några sega små rostade kokoskluttar. Det är värsta lyxrätten om du frågar mig.
Till den här lilla godingen skulle jag vilja servera lite Portogisikt Moscatel de Setubal nr 8117 som har en söt, lite bränd smak med inslag av apelsin, sultanarussin och muscovadosocker passar som en smäck till min goda nyponsoppa.

Nyponsoppa med rostade kokoskluttar
Förr i tiden fick man vackert trycka sig in i nyponsnåren, plocka, rensa, rosta och satan vad det måste kliat. Idag skippar vi nyponsnåren och köper en påse nyponskalsmjöl på hälsokosten istället. Ja, för egen nyponsoppa gör du lätt som en plätt och riktigt, riktigt gott blir det, särskilt med en klick vaniljglass och en kokosklutt till.
Nyponsoppa
3–4 msk nyponskalsmjöl
6 dl kallt vatten
4–6 msk råsocker (minst!)
1 msk potatismjöl (eventuellt)
saft och zest från en apelsin
Blanda ner nyponmjölet i det kalla vattnet, i med sockret också. Låt soppan koka upp i cirka fem minuter. Red av med potatismjölet om du tycker att det behövs. Smaka av med apelsinzest och -saft, det kan kanske behövas lite mer socker. Servera soppan ljummen med en klick glass som sakta smälter och med kluttarna som knaper till.
Kokosflarn
Lätt som tusan!
2 ägg
1,5 dl socker
4 msk smält smör
2 dl rostade kokosflingor
Sätt ugnen på 250 grader och bred ut kokosflingorna på ett bakplåtspapper och låt dem gå i ugnen en liiiiten liten stund så att de blir lätt rostade. Håll ögonen på dem hela tiden så att de inte blir brända, ta ut dem när de är gyllene. Vispa sedan ägg och socker riktigt pösigt. Blanda ner smör och de svala kokosflingorna. Klicka ut smeten med ganska stora mellanrum på mycket väl smorda plåtar. Grädda kakorna i ca 7 minuter – de måste bli gyllenbruna men får inte brännas. Antingen gnager du i dig kluttarna som de är eller skär till dem lite snyggt och njut till nyponsoppan.
