- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Dillkött en svensk långkoks klassiker
Dillkött en svensk långkoks klassiker

Dillkött en svensk långkoks klassiker
Nu när hösten snart är här så börjar det bli dags för underbara grytor, svamp, rotsaker, äpplen och långkok igen. Det finns de som tror att långkok heter långkok för att det tar massor av tid för dig. Men så är det ju inte! Den långa tiden som grytan kokar har du till godo. Du kan läsa en bok, åka och handla, jobba hela dagen och bara komma hem och koka potatis och skära en sallad. Det är bara förberedelserna som kräver tid av dig, sedan är det ugnen eller spisen som gör resten av jobbet.
Det här är min variant på den svenskaste av svenska rätter, dillkött. Kanske du
kan få något annat i ditt glas än mjölk som på bilden.
Till kokning av köttet
2 morötter
2 lagerblad
1 kg kalvkött t ex bog,
rygg eller ben
3 tsk salt
8 vitpepparkorn
3-4 dillstjälkar
Sås:
2 dl grädde
2 msk vetemjöl + lite vatten
6 stycken kokta morötter
6 msk finhackad dill
4 msk ättikssprit (12%)
salt och vitpeppar
Till servering:
kokt potatis
Gör så här, koka upp vatten i en rymlig kastrull. Skär och dela morötterna i bitar och
lägg den i kastrullen tillsammans med alla andra ingredienser till köttkoket. Sjud i ca 1,5
till 2 timmar och skumma under tiden av de äggvitämnen som lägger sig på ytan.
Lyft ur köttet och låt det svalna. Sila av buljongen och koka ned den så att det
bara är ca 3 dl kvar. Vispa ur mjölet med lite kallt vatten och rör ned det i
buljongen. Smaka av med salt peppar och ättiksprit, jag gillar när det riktigt drar
i kindtänderna av ättiksyran, men du kanske vill ha det på ett annat sätt. Så
tillsätt ättikan lite i taget medan du smakar av. När du har fått såsen som du vill
häller du ned grädden, lägger i köttet och morötter i bitar. Vänd till sist ned dillen
och låt allt bli varmt. Servera med kokt potatis.
Till den här rätten dricker jag en veteöl med lite beska från Wisby Wisby Weisse (nr 1459) för 26,40
Smaklig spis!
