- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Boston baked beans gott som attan
Boston baked beans gott som attan

Boston baked beans gott som attan
Lova mig att ni aldrig säger det till en Boston-bo för då lär ni åka på stryk, men jag har hört att i resten av USA kallas Boston ibland för “Beantown”. Det är bland annat för att man äter så mycket bönor där, men det har även en historisk bakgrund som relaterar till slaveriet och de engelska rötterna.
Traditionellt så kokar man bönorna i många timmar tillsammans med molasses, som är jos från sockerrör. Jag har gjort en variant som går lite fortare. Det är dessutom ett riktigt bra sätt att prova ut prinskorvarna inför jul. Så kör en “Boston Baked Beans” anamma Fredriks dryckestips och njut av att det snart är andra advent!
Boston Baked Beans
1 burk stora vita bönor
1 burk kidneybönor
1 burk små svarta bönor
(eller så blandar du som du vill själv, varje burk innehåller cirka 200 gram bönor)
olivolja
2 stora finhackade gula lökar
3 msk engelskt senapspulver
2 msk ljust muscovadosocker
2 msk cane sirap (går även bra med mörk sirap)
3 msk rökt paprikapulver – piemento
1 tsk malen kummin (några nypor kumminfrön)
2 msk tomatpuré
1 burk hackade tomater (400 gram)
1 lagerblad
1 kruka färsk timjan
Häll oljan i grytan och fräs lök och alla torra kryddor så att det börjar dofta gott i huset, nu ner med tomatpurén så att den också får bli lite varm. Nu ner med resten av ingredienserna. Rör om så att allt mixar sig ordentligt och låt det puttra på medelvärme i 20-30 minuter. Eller tills allt är riktigt hett! Servera till sallad, stark korv eller till prinskorv.
