- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Äppelkompott med gräddmjölk
Äppelkompott med gräddmjölk

Äppelkompott med gräddmjölk
Ytterligare en svensk klassiker, och ett bra sätt att ta till vara på alla mumsiga äpplen som svämmar över i trädgårdarna. Du kan använda fallfrukt också, bara du skär bort de värsta bruna fläckarna för de gör att krämen dels får en lite tråkig färg och att den inte håller lika bra. Jag brukar göra en stor kastrull och när alla ätit sig mätta på den ljumma varianten, med gräddmjölk till så är kompotten ett ypperligt tillbehör till frukostens havregrynsgröt, mellanmålets filmjölk (då helst fjällfil eller långfil med extra kanel på, ja och en liten dutt socker också) och om du gör krämen lite syrlig och med lite mindre bitar så kan du faktiskt äta den till middag också. För rätta mig om jag har fel, men finns det något godare än fläsk, kål och äpple?
Äppelkompott
5 stora äpplen i skivor
5 dl vatten
1 msk potatismjöl
råsocker efter behag, vissa äpplen är syrligare än andra
1 st kanelstång
lite pressad citron
Koka äpplena lite lagom mjuka i socker, vatten och kanel. Rör ut potatimjölet med lite kallt vatten och rör sedan ned vätskan i den ljumna äppelkompotten. Smaka av du kanske behöver sockra lite till, annars serverar du kompotten ljummen med gräddmjölk, alltså grädde som är utblandat med lite mjölk.
Gott? JAJAMEN!
